Последни новини
Home / Законът / Македонският парламент прие да има поправки в Конституцията за промяна на името на страната

Македонският парламент прие да има поправки в Конституцията за промяна на името на страната

Defakto.bg

Зоран Заев обещава защита на депутатите от опозицията, подкрепили промените

Македонският парламент прие да има поправки в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предават  световните агенции.  Решението е било одобрено с необходимото квалифицирано мнозинство от две трети – 80 от общо 120 депутати, 39 са гласували  против. Осем от подкрепилите промените са от опозицията.

Процесът на промяна на името на страната на Република Северна Македония трябва да започне официално в срок от две седмици.

Промяната на името на бившата югославска република беше договорено с Гърция в Преспанския договор от юни. То може да отблокира пътя на страната към НАТО и Европейския съюз.

Това развитие стана възможно, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва ДПА. Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ – най-голямата в парламента на Република Македония са бойкотирали гласуването.

Ако македонският премиер социалдемократ Зоран Заев  не бе успял да си осигури подкрепата на депутати от националистическата опозиция, в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори, допълва агенцията.

„ Осигурена е гаранция за депутатите от опозицията и техните семейства, че институциите ще реагират бързо на всяка закана“, заяви македонският премиер Зоран Заев във връзка с информациите, че народните представители от ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха „за“ конституционните промени ще бъдат тормозени от своите съпартийци, предава македонската „Нова ТВ“, цитирана от агенция Фокус. Заев честити специално на всички депутати, които гласуваха в полза на промените в Конституцията. По неговите думи, те са поставили „интересите на държавата над партийните интереси, въпреки ненужният политически натиск от страна на тяхното политическо ръководство“.

Що се отнася до депутатите, срещу които текат съдебни процеси, премиерът заяви, че съдебните инстанции ще продължат с делата и подчерта, че няма никакво намерение да се бърка в работата на съда. „За мен всички депутати са невинни, докато не се докаже противното“, уточнява той. 

На въпрос, дали е имало депутати, които са се съгласили, а после не са гласували „за“, Заев отговоря: „Да, имаше“.

 Трима от опозицията, подкрепили сега конституционните поправки, са  от протестиращите, които нахлуха в македонсикя  парламент през 2017 г., след като управляващите социалдемократи и партиите на етническите албанци избраха албанеца Талат Джафери за председател на парламента. Тогава  Зоран Заев и още осем души бяха ранени, а срещу погромаджиите започнаха съдебни процедури. 

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.