Последни новини
Home / Законът / Полша да прекрати действието на Закона за Върховния съд, нареди Съдът на ЕС

Полша да прекрати действието на Закона за Върховния съд, нареди Съдът на ЕС

Defakto.bg
Малгожата Герсдорф, председател на полския Върховен съд

Полша трябва да прекрати незабавно действието на закона за Върховния съд, който намали пенсионната възраст на съдиите от 70 на 65 години, разпореди вчера е на Съдът на Европейския съюз в Люксембург, предаде БНТ.   Мярката е привременна до окончателното решение на Съда по делото замедено от ЕК срещу държавата – членка. Тя  трябва да се със задна дата за засегнатите от закона съдии.

Европейската комисия изправи Полщша пред Съда на ЕС заради промените в Закона за Върховния съд , с който пенсионната възраст на съдиите, включително и на председателя на съда, бе намалена така, че те трябваше веднага да освободят местата.  Предвидена е възможност магистратите да поискат разрешение от президента да останат на работа, но  без да е уточнена процедурата за това. Над 20 съдии  вече са уволнени.  Председателят на полския ВС отказа да освободи поста с аргумента, че има мандат по силата на Конституцията.

” Вече всеки може да бъде коронясян или унищожен по прищявка на управляващите”, заяви  Малгожата Герсдорф на конференция, организирана от Федералния върховен съд на Германия през юли т. г.

Брюксел съзря опасност за независимостта на съдебната власт и заведе дело в Люксембург.

Приемането на закона през април предизвика серия от протести в Полша. Управляващите националисти от “Право и справедливост” твърдят, че Върховният съд трябва да се прочисти от корумпирани съдии. Опонентите им ги обвиняват, че отстраняват критичните гласове.

Говорителят на полския президент Анджей Дуда коментира, че решението на Съда на ЕС може да принуди властите да “актуализират закона за Върховния съд”, съобщава  Медиапул. През последните месеци някои полски министри са коменитрали,  че не е нужно страната да се съобразява с решението на Съда на ЕС по казуса, но други – като министъра на правосъдието Збигнев Зиобро – се обърнаха към Конституционния съд да обяви  дали полското право има върховенство пред европейското.

 

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.