Последни новини
Home / Законът / Администрацията на Доналд Тръмп в проектозакон: Полът е или мъжки, или женски неизменно

Администрацията на Доналд Тръмп в проектозакон: Полът е или мъжки, или женски неизменно

Defakto.bg

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля да стесни дефиницията за пол, като го описва за  непроменливо биологично качество, определяно от гениталите, при раждане. Това съобщава  в. „Ню Йорк таймс“,  който се е  запознал с вътрешни документи на Министерството на здравеопазването и на социалните служби на САЩ, съобщават агенциите.   Изданието определя тази стъпка като “най-драстичната досега мярка в усилията на правителството да върне  назад признаването и защитата на правата на транссексуалните според федералните закони за граждансик права”.

Тя е и  „най-радикалната в днешно време крачка на междуведомствено равнище, чиято цел е “да  отмени признаването и защитата на транссексуалните (трансджендърите) във федералното законодателство в областта на правата на човека“.

Информацията отбелязва, че по времето на предшественика на Тръмп в Белия дом Барак Обама властите „направиха във федералните програми, включително в образованието и здравеопазването, по-свободна трактовка на половата прина”. В частност, “полът до голяма степен се определяше от избора на човека, а не какъв е бил по рождение.  Тази политика доведе до спорове за правото да се използват тоалетни,  общежития, програми, ориентирани  само към единия пол и други области, отбелязва вестникът.

Министерството на здравеопазването смята днес, че държавните ведомства в САЩ трябва „да приемат точно и унифицирано определение на пола като свойство, произтичащо от биологическите основи“. По тази причина от министерството предлагат полът да се смята, че е „или мъжки, или женски неизменно“.

Препоръчва се „всички спорове относно половата принадлежност да се разрешават чрез генетически анализ“.  Новото определение фактически ще отмени официалното признаване от федералните власти на промяната на пола на 1,4 млн. американци, които или са се подлагали на хирургическа операция, или просто се мислят за принадлежащи на друг пол, а не на този, с който са се родили, казва  вестникът. И добавя , че до края на годината позицията на Министерството на здравеопазването ще бъде представена на Министерството на правосъдието за съгласуване на по-нататъшните действия в тази насока.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост

С час закъснение стартира Общото събрание на прокурорите за избор на един член на ВСС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.