Последни новини
Home / Законът / Как се брани независимостта на съдията и съда?

Как се брани независимостта на съдията и съда?

Defakto.bg

 

Проект на стандарти за независимостта на съдебната власт изобщо и на съда и отделния съдия в частност, ще обсъжда съдийската колегия на ВСС утре. Повод за това дадоха водените срещу определени магистрати „медийни“ войни.

Междувременно Съюзът на съдиите днес е изпратил на кадровиците заключенията и препоръките от годишна среща на Международната асоциация на съдиите в Маракеш, също посветени на нарастването на атаките и неуважителни критики срещу съда от останалите власти, както и от и чрез медии.

Стандартите, които ще се обсъждат във ВСС във вторник, са внесени от представляващия Боян Магдалинчев и шефа на правната комисия на съвета Цветинка Пашкунова. Те не са публично достъпни, вероятно – както винаги – се чака да мине обсъждането им. От известното дотук по тях и прегледа на препоръките на Международната съдийска асоциация става ясно, че, общо взето, кадровиците се движат в синхрон със световните и европейски стандарти в тази насока. Какво обаче ще бъде прието, какво – не и дали в крайна сметка окончателното решение няма да бъде прехвърлено на Пленума на ВСС предстои да видим.

Любопитното е, че и в двата документа се правят препоръки и към медиите, във варианта на ВСС – включително за нормативно уреждане на обективното отразяване на делата на Темида. Като пожелание изглежда добре, но претворено на практика (ако се стигне дотам) особено днес и при днешната медийна среда, крие немалко рискове – например за свободата на инакомислещите (не на клеветящите).

Предложенията на ВСС

В документа се отчитат като опасни и рискови атаките към съдебната власт от останалите две – изпълнителната и законодателната, липсата на ясно декларирана държавна политика по отношение на съдебната власт и нейното реформиране.

Любопитни са препоръките, най-вече законодателните.

С оглед на препоръката представителите на законодателната и изпълнителната власт да се въздържат от публични изявления, коментари или действия, засягащи съдебната независимост се предлага: Да се инкриминират в НК намесата в работата на съдебната власт като атаките и заплахите, неправомерното влияние или сплашването на съдия или прокурор, във връзка с изпълнението на служебните задължения, което да се определи като престъпление срещу правосъдието.

Да се разширят законодателно мерките за защита от държавата на семействата на застрашените магистрати, когато личната им безопасност е застрашена във връзка със службата – чрез заплахи или актове на насилие.

Да се мисли за промени в Закона за съдебната власт, предвиждащи съдиите или прокурорите, считащи, че тяхната независимост или професионална репутация са засегнати, да сезират съответната колегия на ВСС, която във всеки конкретен случай да може да изисква проверка на факти чрез уведомяване на Инспектората на ВСС, да публикува резултатите от разследването и да поиска от съответните органи да започнат съдебно производство или да предприемат други мерки съгласно закона.

Както и да се създадат нормативни гаранции за обективно медийно отразяване на дейността на съда при зачитане презумпцията за невиновност и принципите на вземане на решение по вътрешно убеждение и неотменимост на влезлите в сила съдебни актове.

Препоръките на Международната съдийска организация

Заключенията и препоръките на I-ва Работна комисия на Международната съдийска асоциация, отнасящи се до критиката в медиите и от страна на политиците по отношение на съдебната власт са приети на проведената в Маракеш от 14 до 18 октомври Годишна среща на Международната съдийска асоциация. Те са изготвени сред проучване на отговори на въпросник, получени от 30 държави от целия свят, между които и България, съобщават от Съюза на съдиите.

Критика срещу съдебната власт

 1. Неуместно е изпълнителната или законодателната власт на държавното управление да отправят критики срещу съдебната власт, когато подобни коментари се правят преди окончателното произнасяне от страна на съда.
 2. Безотговорно е изпълнителната или законодателната власт на държавното управление да водят атаки срещу съдебната власт, които поставят под съмнение легитимността на съдилищата или техните решения.
 3. Медиите трябва да гарантират, че медийните публикации за съдебната власт са честни и балансирани, зачитащи ролята на съда като независима власт в системата на държавното управление и защитаващи неприкосновеността на личния живот и безопасността на отделните съдии.
 4. Несправедливата критика срещу съдиите, отправена в социалните медии, особено когато съдържа заплахи и несдържани обиди срещу съдии и други, свързани с функционирането на правната система, не трябва да се толерира.

Стъпки, които могат да бъдат предприети, за да се отговори на подобни критики

 1. Заемащите ръководни позиции съдии, съдийските сдружения, адвокатските колегии и други представителни органи на правните професии трябва да продължат да дават силен отговор на всяка критика, която поставя под риск независимостта на съдебната власт, разделението на властите или която се явява неуместна по друг начин.
 2. Представителите на медиите и длъжностните лица също трябва да предприемат стъпки за защита на съдебната власт срещу неоснователни атаки. Трябва да има етични кодекси за всички отговорни действащи лица: политици, преса и доставчици на социални медии.
 3. Легитимната критика на съдебната власт трябва да се основава на действителните факти по случая; да се избягва употребата на оскърбителен или провокативен език; да се избягват лични нападки и инсинуации срещу отделни физически лица.

Мерки за свеждане до минимум на несправедливите критики

 1. Трябва да се насърчава принципът на откритото правосъдие. Всички съдебни зали трябва да бъдат отворени за обществеността и всички съдебни решения трябва да бъдат общественодостъпни, освен ако не се налага обратното, за да се осигури безопасността, сигурността или защитата на страните, пострадалите или свидетели.
 2. Съдебните решения трябва да бъдат написани на ясен език и особено за важни и представляващи значителен интерес дела, да бъдат придружени от кратко резюме на основните факти и изводите на съда по случая.
 3. Съдилищата трябва да имат определен служител за връзка с пресата и представител на съдебна власт, обучени в отношенията с медиите, за да бъде осигурен обменът на информация, разпространение на съответните материали и обслужване на медийните запитвания по начин, който насърчава честното и балансирано отразяване, но и защитава независимостта на съда.
 4. Трябва да има по-всеобхватни програми за обществен образователен процес, свързани с ролята изначението на съдебната система, особено насочени към важността на независимостта на съдебната власт и аполитичния характер на решаването на съдебните спорове. Съдиите, например, трябва да говорят в училищата, да канят децата в съда, за да видят какработи съдията и да предприемат други стъпки, за да показват, че те са в досег с обществото, а не стоят отдалечени от него.
 5. В някои юрисдикции може да е уместно да се разшири обхватът на отговорността и правните средства за защита срещу неуважение към съда, при обстоятелства, при които съответните публикации са очевидно неуместни и други средства за защита не съществуват.
 6. Съдиите трябва да бъдат обучени в разбирането на медиите и как най-добре да общуват с тях. Трябва да има редовно взаимодействие с медиите и с широката общественост, за да бъде разяснявана функцията на съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.