Последни новини
Home / Законът / Нови данни могат да обърнат делото за отказания референдум в „Младост“

Нови данни могат да обърнат делото за отказания референдум в „Младост“

Defakto.bg

Жителите на столичния квартал отново протестират срещу презастрояването

Нови данни за броя на гражданите с избирателни права и постоянен адрес в столичния квартал „Младост“ към декември 2016 г. се появяват по делото за отказания референдум срещу презастрояването там. Това става ясно от съобщение на Инициативния комитет „За Зелен Младост“.

Искането за провеждане на референдума и съпътстващата го подписка на жители на „Младост“ бе внесено в СОС на 12 декември 2016 г. През април 2017 г. Столичният общински съвет отказа за насрочи допитване срещу презастрояването, позовавайки се на справка на ГРАО, от която излизаше, че не е спазено законовото изискване референдумът да е бил иницииран от минимум 1/10 от гражданите с избирателни права.

Протоколът на ГРАО е бил манипулиран, заявяват от ИК „За Зелен Младост“, които оспориха отказа на Столичния общински съвет пред Административен съд – София-град. Отстраненият кмет на „Младост“ Десислава Иванчева бе председател на инициативния комитет. Делото тръгна, следващото заседание е през май.

Как и защо варират числата?

Проверката на подписката, осъществена от ГРАО призна за валидни 8822 подписа. Според ГРАО този брой не е бил достатъчен да изпълни законовата квота от 10% от гласоподавателите в района, за да задължат Столичния общински съвет да свика референдум. На същото основание СОС отказа да свика местен референдум в „Младост”.

По време на делото обаче се повдигат възражения за чувствително разминаване в броя на живущите в квартала с избирателни права. Според ГРАО към датата на внасяне на подписката те са били 94 176 ( от което се изчислява квотата от 10%). Само 28 дни преди това, към 14 ноември, когато са проведени местните избори, обаче числото е било 87 829. А получената разлика от 6 347 жители е необяснима.

Сега от ИК „За Зелен Младост“ информират за нови данни, получени от справка по Закона за достъп до обществена информация от временния кмет на „Младост“ Румен Русев. Запитването е било отправено от Юлиян Чолаков (Сдружение СОПА – борещи се за референдума за Морската градина). И, според справката от кметската администрация на квартала в периода между последните местни избори и входирането на подписката за референдума (14.11.2016г. – 12.12.2016г.), в района са се появили не 6347, а само 216 нови избиратели (през същия период новорегистрираните по постоянен адрес в район „Младост“ са 291 души, други 44 души са навършили 18 години, а 119 са починали).

Така се получава, че към 12 декември 2016 г. жителите на район „Младост“ с избирателни права и постоянен адрес в района са били 88 045. Признатите подписи са 8822, т.е. надхвърлят със 17 подписа задължително изискуемите 10%, за да бъде референдумът задължителен.

Предстои по тези данни да се произнесе съдът. Ако отказът на СОС бъде отменен, референдум трябва да бъде насрочен. Но – има време догогава.

А междувременно във вторник, на 23 октомври жителите на квартала излизат на нов протест срещу презастрояването. Той ще се проведе на ъгъла на бул. „Ал. Малинов“ и ул. „Св. Киприян“ до метростанция „Ал. Малинов“ (срещу Макдоналдс).

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

След 5-часа остри въпроси: ВСС избра за втори път Даниела Дончева за шеф на Софийския апелативен съд

С  9 гласа „за“ и  2  „против“  Съдийската колегия  на ВСС избра за втори мандат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.