Последни новини
Home / Законът / Вицепрезидентът Илияна Йотова: Време е престъпленията над жени да минат от графата „частен“ в „общ характер“

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Време е престъпленията над жени да минат от графата „частен“ в „общ характер“

Defakto.bg

Исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов е част от присъдата на българското обществото, смята Йотова

„Необходими са адекватни промени в законодателството за справяне с насилието върху жени и домашното насилие. Тези престъпления трябва да преминат от графата „частен“ в графата „общ“ характер.“ Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Бургас на конференция „Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуално насилие“. Форумът е организиран  от британското посолство в София, Асоциация „Деметра“ и Община Бургас.

По думите на Илияна Йотова наказателните мерки срещу насилието над жени и домашното насилие са занижени. Вицепрезидентът изразява надежда, че в предстоящия ремонт на Наказателния кодекс извършителите на тези престъпления действително да получат наказанията, които заслужават.

„Домашното и сексуалното насилие не са личен проблем, а проблем на цялото общество. Убедена съм, че само с общи усилия на всички нива можем да се справим“, посочва вицепрезидентът. Илияна Йотова поздрави за дейността им център „Вселена“ – единствен по рода си в България, и Община Бургас.  „Тази дейност трябва да срещне разбирането и помощта на институциите, координацията е залог за успех“, отбеляза вицепрезидентът.

„Жалко е, че през XXI век отново темата за права, за защита, за гаранции е повече от актуална. Нещо повече – има отстъпление от основни човешки права. Във всеки случай мащабът на тези проблеми не присъства в публичното пространство, не е предмет на медиите, освен ако не се е случило непоправимото“, изтъкна Илияна Йотова.

Статистиката за жертвите на насилие е повече от тревожна. Още по-тревожно е, че едва 4% от 62 млн. жени в ЕС, жертви на посегателство или насилие, са сигнализирали в полицията. Всеки ден 10 жени в Европа умират вследствие на домашно насилие. А всяка трета българка е жертва на насилие.

„Броят на международните документи сякаш е обратнопропорционален на тяхната ефективност“, посочи вицепрезидентът. Често хората са разочаровани, защото приемането на конкретната резолюция не води до реални резултати.

По д напрежението около вицепремиера Валери Симеонов,  Илияна Йотова заявва,  че поисканата му оставка е част от присъдата на българското общество.

Според Йотова отсега нататък Симеонов  трудно ще защитава своите решения и предложения:  “Имаме криза в правителството, имаме криза и в малката, и в голямата коалиция, защото, от една страна, има свалено доверие от една от партиите в председателя на парламентарната група, а от друга страна, пък, от вчера имаме свалено доверие в един от лидерите на партия в управляващата коалиция, и съответно криза и в управляващото мнозинство. Нека оставим на парламента и на политическите партии да решат каква да бъде тяхната стъпка и как ще излязат от тази криза“, казва Йотова. 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.