Последни новини
Home / Законът / Обрат: Шефовете на съдилища с изтичащ мандат ще могат да са и.ф.

Обрат: Шефовете на съдилища с изтичащ мандат ще могат да са и.ф.

Defakto.bg

Занапред ръководителите на съдилища, чийто мандат изтича или е изтекъл, да могат да бъдат назначавани за временни шефове до избора на титуляр.

Това гласува днес съдийската колегия на ВСС и се отказа от прието от самата нея в началото на мандата й тъкмо обратно правило – досегашните началници да не стават изпълняващи функциите (и.ф.) ръководители, за да се избегне рискът така на практика да изкарват нов мандат.

Решението бе взето през ноември 2017 г. след суматохата около избора на и.ф. председател на Софийския градски съд, който дълго време стоя обезглавен след оставката на Калоян Топалов. В крайна сметка в началото на мандата си съдийската колегия реши занапред и.ф. да се определя измежду заместниците, а при липса на заместник – от съдия по старшинство.

Друга процедура предложи днес Боряна Димитрова, а след редакция идеите й бяха възприети с 13 на 1 гласа.

Димитрова увери, че иска промяна „единствено по практически съображения“, защото досегашната процедура създава практически затруднения, липса на приемственост, изкуствено откриване и закриване на бройки. А и съдии не искат да стават ръководители за по няколко месеца, а после да търпят и критики за това. Боряна Димитрова предлагаше да се запише, че в хипотезата на изтекъл мандат, с решението за откриване на процедура за избор, съдийската колегия да определя „стария“ ръководител за и.ф. до избора на нов. Ако обаче отиващият си шеф не е съгласен, за и.ф. да се определя един от заместниците по старшинство, а при липсата на такъв – съдия по старшинство или съдия, който се съгласи временно да поеме поста. А ако никой не е съгласен или няма такъв съдия (в малките РС например) предложението за определяне на и.ф. да се прави от непосредствено по-горестоящия административен ръководител или от член на съдийската колегия. Предложенията бяха представени с уговорката, че във всеки един оммент колегията може да прави преценка дали отиващият си председател може да бъде назначен и за и.ф.

От името на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) Красимир Шекерджиев докладва принципно съгласие да се допусне възможност отиващият си началник да може да бъде назначаван за и.ф. Но без това да е задължително правило.

Накрая колегията гласува: „В хипотезата на изтекъл мандат на административен ръководител след откриване на процедурата за избор на нов, съдийската колегия може след съгласие да назначи за и.ф. ръководителя с изтичащ мандат“. Нататък следват заместниците по старшинство, съдия по старшинство и т.н.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.