Последни новини
Home / Законът / От трети опит избраха шеф на Административен съд-Кърджали

От трети опит избраха шеф на Административен съд-Кърджали

Defakto.bg

Единодушно, с 14 “за”, ВСС избра Ангел Момчилов за председател на административния съд в Кърджали.

Случи се на третия поред опит да се излъчи титуляр на този пост. Първите два бяха направени от предишния състав на съвета.

Днес пред съдийската колегия се явиха двама, като и двамата не са от административния съд.

Ангел Момчилов в момента е председател на районния съд в Кърджали. Иван Йорданов, изкарал два мандата начело на РС-Крумовград, на практика кандидатства за трети поред началнически мандат от 5 г. Но след решението на Конституционния съд, че забраната за повече от два мандата касае само буквално същия орган на съдебната власт, пречките пред Йорданов да поиска да е “вечен началник” отпаднаха. И Момчилов, и Йорданов, се явявяха и предните два пъти. А при предното кандидатстване на Йорданов стана скандал с преписана от него концепция.

В административния съд в Кърджали в момента има общо трима съдии. Единият е бил два мандата председател и не може да се кандидатира за трети в същия съд. Останалите две съдийки пък не са пожелали да участват в надпреварата. Обясниха ми, че не желаят да се занимават с административна дейност, каза шефът на ВАС Георги Чолаков в отговор на зададен му днес въпрос от Олга Керелска.

В последвалия дебат всички изказали се подкрепиха Ангел Момчилов като по-подходящ и добре запознат с материята на административното правораздаване.

About De Fakto

Проверете също

След първия доклад за върховенството на закона, кадровиците отчитат пред Брюксел нови декларации за “членства” и правила за премиите

Днес решиха да допишат като постижения ЕИСС, моделите за съдебната карта, освобождаването от държавни такси …

Европейската комисия заплаши България с наказателна процедура за т. нар. “златни паспорти” (допълнена)

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди днес, че Европейската комисия може да предприеме наказателна процедура …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.