Последни новини
Home / Законът / Президентът Румен Радев: С цинизъм не може да се мисли за проблемите на хората

Президентът Румен Радев: С цинизъм не може да се мисли за проблемите на хората

Defakto.bg

В.Симеонов повече няма място в управлението на страната, категорични са майките с „уж болни деца“

Безконтролната власт ражда цинизъм. С цинизъм не може да има ефективно управление, не можем да мислим за проблемите на хората”. Така президентът Румен Радев коментира искането на оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради изказването му, в което нарече майките на деца с увреждания „кресливи жени с уж болни деца”.

„Това, което виждам в момента е, че цялата енергия ще се фокусира върху личността на г-н Валери Симеонов”, казва държавният глава по повод напрежението в управлението и протестите след изказване на вицепремиера. И подчертава,  че “ това не решава проблема с липсата на контрол и с цинизма“.

В България е необходима политическа среда, която да осигури широка, реална и ефективна представителност на гражданите в управлението и да не допуска безконтролност при упражняването на властта. Ускореното икономическо и социално развитие на страната няма как да се случи, без да бъде решен проблемът за субектността на властта и кой я упражнява. В институциите трябва да влязат високообразованите и достойните, а не послушните, каза още президентът в  ПУ „П. Хилендарски“, където пред студенти  изнесе лекция на тема „Ценности, лидерство, образование в демократичното общество“.

По-рано пред Нова тв  омбудсманът Манолова определи поведението на вицепремиера Валери Симеонов като „срамно“.  Манолова коментира и те,  е демонстрациите на майките са обвързани с определени политици и формации.

Най-лесният начин да се дискредитира протестът на майките на деца с увреждания е той да бъде партийно оцветен. Политиците се изкушават да го употребят. Но той е като дъгата. Защото уврежданията не са леви и десни”. 

Манолова бе категорична, че разчита на „интелекта и съвестта на партиите да не се опитват да смачкат протеста, защото хората с увреждания в България са натикани в ъгъла”.

Тя определи и изказването на вицепремиера Валери Симеонов, в което той нарече протестиращите „кресливи жени с уж болни деца”, като „срамно и неморално”. И подчерта, че Симеонов е служител на народа и няма право да обижда началника си.

Това е най-чистата кауза, с която съм се сблъсквала. И всички трябва да спрат да се гаврят с нещастието на тези жени, категорична бе Манолова, като изрази надежда, че властимащите ще изпълнят ангажимента си да приемат законите за хората с увреждания и за личната помощ най-късно до средата на декември.

Протестите на майките в цялата страна продължават. Те са категорични, че те нямат полтически искания, а условия за приличен живот на децата си.  Родителите ще протестират докато вицепремиера В. Симеонов подаде оставка  или тя му бъде поискана.  Категорични са,  че той повече няма място в управлението на страната.

На протест в Добрич,  майките на деца с увреждания,  заявиха  решението си да продължат с протеста си и в следващите дни. Ето и мнението на една от тях:

След вчерашните думи на премиера, че не може да му вземе оставката, защото ще се разклати стабилната държава, вече  всичко е хаотично… Аз не виждам някаква стабилна държава да имаме. Нашите искания са едни – нормален живот за хората с увреждания в България. Не можеш да си позволиш да говориш такива неща в ефир. Как г-н Борисов е допуснал такъв човек да е в управлението му. Такъв човек няма място в тази държава“.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.