Последни новини
Home / Законът / Преназначават 7 съдии от страната в СГС и 3 – в спецсъда

Преназначават 7 съдии от страната в СГС и 3 – в спецсъда

Defakto.bg

ВСС откри процедура по преназначаване на магистрати от страната в Гражданското отделение на СГС и в специализирания наказателен съд.

Случва се след като от лятото започна събиране на заявки от желаещи за преместване и анализ на натовареността по региони. Преместването не отменя конкурсите за вакантните длъжности в СГС и в спецсъда. То е отделна процедура, при която съдия отдругаде се мести заедно с щатната си бройка.

Сега тепърва ще се събират конкретни заявления за преместване от определените съдилища, съгласуване с конкретните административни ръководители и едва след това нови назначения, които се извършват с решение на съдийската колегия.

Така за преместване в Гражданското отделение на СГС се определят по една щатна съдийска бройка от окръжните съдилища в Перник, Кюстендил, Добрич. Както и по две щатни бройки от окръжните съдилища във Варна и Шумен.

Аргументът е, че Софийският градски съд разглежда 40 % от делата, подсъдни на всички ОС, като за 2017 г. там са разгледани общо 44 970 дела, от които 37 942 са граждански и търговски. В същото време във всички останали окръжни съдилища – 27 на брой, за м.г. са разгледани общо 77 162 броя граждански и търговски дела в края и натовареността на столичните магистрати е повече от 2,5 над средната. В края на 2017 г. щатната численост на СГС е била 164, от които 124 щата са за граждански и търговски съдии, а 40 – наказателни съдии.

Процедурата по преместване не препятства кариерното развитие на районните съдии и не е пречка те да бъдат повишени в СГС чрез конкурс, там са нужни още 50 нови щатни бройки, увери Даниела Марчева.

За преместване в специализирания наказателен съд са определени по един съдия от окръжните съдилища във Враца, Благоевград и Монтана.

За спецсъда се отчита, че през 2017 г. е бил с натовареност по щат 31,14 броя дела на магистрат на месец, като бройката се полуава основно от частните наказателни дела – мерки за неотклонение, отстранявания и т.н. През 2017 г. средната натовареност по щат по постъпили дела за окръжните съдилища е 7,46 броя, а за спецсъда – 30,51 броя.

КАК е на “особено мнение”

Въпросът с преместванията вчера е бил обсъден от Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). Макар че става дума за кадрови въпроси, КАК не е водеща по темата за преместванията, а днес колегията отхвърли предложението да се въведе ред за целия процес на кадруване и ролята на КАК.

След като откадзахте промяна, защо питате КАК? – реагира Красимир ИШекерджиев на въпрос какво е мнението на тази комисия по предлаганите премествания.

След това Шекерджиев докладва, че вчера новият състав на КАК е обсъждал предложенията, но е одобрил предложенията само за две окръжни съдилища.

Случило се е, след като на първото си заседание в новия състав КАК, която по принцип вече е 19-членна, но съставът й не е попълнен докрай, е определила нужвото мнозинство за вземане на решения – минимум 10 “за”. А предложенията на Комисията по натовареността са получили 7 “за” срещу 5 “против”.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.