Последни новини
Home / Законът / Преназначават 7 съдии от страната в СГС и 3 – в спецсъда

Преназначават 7 съдии от страната в СГС и 3 – в спецсъда

Defakto.bg

ВСС откри процедура по преназначаване на магистрати от страната в Гражданското отделение на СГС и в специализирания наказателен съд.

Случва се след като от лятото започна събиране на заявки от желаещи за преместване и анализ на натовареността по региони. Преместването не отменя конкурсите за вакантните длъжности в СГС и в спецсъда. То е отделна процедура, при която съдия отдругаде се мести заедно с щатната си бройка.

Сега тепърва ще се събират конкретни заявления за преместване от определените съдилища, съгласуване с конкретните административни ръководители и едва след това нови назначения, които се извършват с решение на съдийската колегия.

Така за преместване в Гражданското отделение на СГС се определят по една щатна съдийска бройка от окръжните съдилища в Перник, Кюстендил, Добрич. Както и по две щатни бройки от окръжните съдилища във Варна и Шумен.

Аргументът е, че Софийският градски съд разглежда 40 % от делата, подсъдни на всички ОС, като за 2017 г. там са разгледани общо 44 970 дела, от които 37 942 са граждански и търговски. В същото време във всички останали окръжни съдилища – 27 на брой, за м.г. са разгледани общо 77 162 броя граждански и търговски дела в края и натовареността на столичните магистрати е повече от 2,5 над средната. В края на 2017 г. щатната численост на СГС е била 164, от които 124 щата са за граждански и търговски съдии, а 40 – наказателни съдии.

Процедурата по преместване не препятства кариерното развитие на районните съдии и не е пречка те да бъдат повишени в СГС чрез конкурс, там са нужни още 50 нови щатни бройки, увери Даниела Марчева.

За преместване в специализирания наказателен съд са определени по един съдия от окръжните съдилища във Враца, Благоевград и Монтана.

За спецсъда се отчита, че през 2017 г. е бил с натовареност по щат 31,14 броя дела на магистрат на месец, като бройката се полуава основно от частните наказателни дела – мерки за неотклонение, отстранявания и т.н. През 2017 г. средната натовареност по щат по постъпили дела за окръжните съдилища е 7,46 броя, а за спецсъда – 30,51 броя.

КАК е на „особено мнение“

Въпросът с преместванията вчера е бил обсъден от Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). Макар че става дума за кадрови въпроси, КАК не е водеща по темата за преместванията, а днес колегията отхвърли предложението да се въведе ред за целия процес на кадруване и ролята на КАК.

След като откадзахте промяна, защо питате КАК? – реагира Красимир ИШекерджиев на въпрос какво е мнението на тази комисия по предлаганите премествания.

След това Шекерджиев докладва, че вчера новият състав на КАК е обсъждал предложенията, но е одобрил предложенията само за две окръжни съдилища.

Случило се е, след като на първото си заседание в новия състав КАК, която по принцип вече е 19-членна, но съставът й не е попълнен докрай, е определила нужвото мнозинство за вземане на решения – минимум 10 „за“. А предложенията на Комисията по натовареността са получили 7 „за“ срещу 5 „против“.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.