Последни новини
Home / Законът / Съдийските кандидати за КС станаха двама, Панов и Чолаков отказаха предварително оповестяване (допълнена)

Съдийските кандидати за КС станаха двама, Панов и Чолаков отказаха предварително оповестяване (допълнена)

Defakto.bg

Павлина Панова бе номинирана за поста

Николай Дърмонски от Върховния касационен съд е първият номиниран за КС. Предложен е от колегата си от Наказателната колегия на ВКС Красимир Харалампиев.

Днес е постъпила и втора номинация – на Павлина Панова. Тя е предложена от съдия Галина Захарова, също от Наказателната колегия на ВКС. В момента Панова е зам.-председател на Върховния касационен съд, бе и наш съдия ад хок в Страсбург.

Срокът за издигане на кандидати за двете бройки в Конституционния съд (КС), които трябва да бъдат избрани от Общото събрание на двете върховни съдилища – ВКС и ВАС, изтича на 24 октомври. Изборът ще е на 26 октомври. А, както Де факто писа, чака се рекорден брой претенденти, които явно ще появят в последния възможен момент. Съдиите Дърмонски и Панова бяха сред посочените от нас.

До момента няма номинации от Върховния административен съд. По последни информации със сигурност за КС ще бъдат предложени зам.-председателят на съда Надежда Джелепова, бившият зам.-председател Галина Солакова, както и Марина Михайлова.

Междувременно, в съвместен отговор, председателите на ВКС и на ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков отказаха да разпоредят предварително оповестяване на кандидатите за Конституционния съд, от момента на тяхното номиниране. Искане за това бе отправено към тях от 16 журналисти, включително от „Де факто“. Мотивът на Панов и Чолаков е, че гласуваните от Общото събрание правила за номиниране и избор не предвиждат предварително публично оповестяване, а те двамата нямат правомощия да ревизират решението на съдиите. За това официално кандидатите ще станат известни в деня на избора.

ВСС освободи избрания Красимир Влахов

Дотук своя избраник за КС е излъчил парламентът – това е върховният съдия Красимир Влахов. Днес съдийската колегия на ВСС го освободи като магистрат, считано от датата на встъпването му в Конституционния съд. След изтичането на 9-годишния мандат в КС Влахов има право да бъде възстановен на предишнатаси длъжност във Върховния касационен съд – правило, важащо за всички магистрати.

Чака се и решението на президента Румен Радев за неговия избраник за Конституционния съд.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.