Последни новини
Home / Законът / Кристиан Таков посмъртно, с книга, пак препълни аулата на СУ

Кристиан Таков посмъртно, с книга, пак препълни аулата на СУ

Defakto.bg

Кристиан Таков – посмъртно – отново препълни аулата на Софийския университет. Поводът бе представяне на първия от трите тома „Гражданско право. Правни научни изследвания“, посветени на научната дейност на доцент Таков. Памет за него, за когото правото не беше суха наука, а мисия за справедливост.

Аулата на СУ се препълни

Кристиан Таков беше запазил детското любопитство в правото, за което пишеше интелигентно и интересно, а физическото му отсъствие прави по-осезаемо неговото духовно присъствие, обяви проф.Васил Мръчков, един от основните съставители на книгата (издадена от Сиби) и автор на предговора. Той отбеляза, че правото във всички негови измерения: наука, университетско преподаване, участие в подготовка на законопроекти, съдебна и арбитражна практика и нейното обобщаване като арбитър и председател на Арбитражния съд при Българското търговско-промишлена палата, публични лекции и др. беше част от живота на Кристиан Таков.

„Правото беше неговата страст. Обичаше това, което прави и правеше, това което обича. Беше запазил детското любопитство в правото, беше и широкоскроен юрист. Именно това е допринесло и Таков да остави следа и в общата част на гражданското право, в облигационното, в търговското, наследственото и в банковото право. В книгата са представени статии,които до сега са били достъпни само на английски и на немски език“, каза проф. Мръчков.

Идеята да се издаде книгата със статиите, студиите и научните публикации на юриста и преподавателя доц. Таков е реализирана от фондация „Кристиан Таков“ с подкрепата на Висшия адвокатски съвет.

Майката на Кристиан Таков 

Проф.Нели Огнянова изтъкна, че гражданската смелост на Кристиан Таков, всеотдайното служене на правото и справедливостта, направиха словото му значимо отвъд пределите на юридическата професия. „Той избра светлата страна и ние знаем, че беше прав когато предупреждаваше младите колеги за високата цена на този избор“, напомни проф.Огнянова.

В книгата са включени части от превод на Рудолф фон Йеринг, направен от Кристиан Таков. В бележките към превода проф. Огнянова отличава фразата на Таков, че не е можел да устои на изкушението от интелектуалната наслада да предаде на родния си език блестящата мисъл на Йеринг.

„Той беше творец на правото, а не обикновен преподавател или обикновен практик“, обяви деканът на Юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов.

На представянето на книгата бяха и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.