Последни новини
Home / Законът / На Третия си конгрес нотариусите честваха 20 години професионално израстване

На Третия си конгрес нотариусите честваха 20 години професионално израстване

Defakto.bg
Председателят на Нотариалната камара Димитър Танев връчи грамота на зам. министъра на правосъдието Десислава Ахладова заради доброто сътрудничество с Министерството на правосъдието

Имахме тежки години, но самоусъвършенстването е белег на нашата професията, заяви председателят на Нотариалната камара Димитър Танев

Нотариалната камара постигна сериозни успехи във включването на съвременните авангардни технологии и процеси на дигитализация в ежедневната си дейност, с което подобри обслужването на гражданите, бизнес организациите и институциите.  Това заяви  заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова по време на Третия конгрес на българските нотариуси,  посветен на 20-годишнината на Нотариалната камара в България.

Пред делегатите на конгреса на тема „Нотариусът – довереник на държавата и на гражданите. Еволюцията на технологиите. Еволюция на правната сигурност“,  зам. министрът  подчерта  усилията и дейността на  Камарата  за създаването и въвеждането на  Електронен регистър на завещания  в рамките на  Асоциацията на европейската мрежа на регистрите на завещанията (ENRWA), като част от общата стратегия на Европейския съюз за усъвършенстване и унифициране на материята, свързана с наследяването.

„Както всички знаете, електронното правосъдие  беше приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС и остава такъв и в бъдещата работа на Министерството на правосъдието, и аз приветствам активната ангажираност и дейност на Нотариалната камара в този контекст“, каза заместник-министър Ахладова. По думите й за изминалите 20 години нотариусите убедително са доказали, че са на нивото на своите отговорности и са завоювали заслужен авторитет, а нотариата се е утвърдил като институция с висок морал и професионализъм, ползваща се с уважение и доверие.   От името на Съюза на нотариусите и Нотаралната камара председателят им Димитър Танев връчи на Министерството на правосъдието грамота за ползотворното партньорство и принос в развитието на нотариалната дейност.

В словото си  Димитър Танев  отбеляза, че самоусъвършенстването е белег на професиятаТой припомни и трудните години през които минаха българските нотариуси, както й усилията им за подобряване на законотворческия процес.

Трябва да признаем, че имаше един период, преди 10 години, когато общественото мнение за нашата професия не бе изцяло позитивно и голяма част от гражданите, които влизаха в канторите, изпитваха несигурност“, не спести истини  Димитър Танев.  Даде и  конкретни примери: „В страната имаше стотици случаи, в които се извършваха документни престъпления, свързани с удостоверяване и прехвърляне правото на собственост. Камарата предложи изменения в редица закони и подзаконови нормативни актове, които да възпрат извършването на този вид престъпления.  Факт е, че голяма част от този декларативен документ стана реалност, за което изпитвам дълбока вътрешна удовлетвореност. По предложение на Нотариалната камара се извършиха промени в ГПК, през 2009 година се регламентира и създаването на информационна система към Камарата, именно поради технологичната връзка с базите данни се възпряха двата най-чести способа за измама чрез фалшиви лични карти и удостоверения за наследници. От тогава досега няма констатиран случай на фалшифицирано пълномощно. В медиите бяха констатирани и редица случаи на кражба на самоличност при вписване в Търговския регистър. Благодарение на Нотариалната камара се извършиха законодателни промени и в тази насока, за което трябва да благодаря и на колегите от Германия, които ни помогнаха много при изготвяне на мотивите и при запознаване с принципите на тези промени, които искахме да постигнем. От миналата година досега няма нито една кражба на фирма, когато е налице нотариално удостоверяване. В страната имаше немалко случаи на констатирани на така наречените банкови пълномощни, с които се теглят суми и се вършат измами. Тези пълномощни в момента също ги въвеждаме в информационната система на нотариалната камара, за които ежедневно се извършва справка“, заяви още Танев.

Във форума участие взеха Мариус Колер –  председател на Съвета на нотариатите на ЕС, заместник-министърът на МВР Красимир Ципов, председателят на Съюза на юристите Владислав Славов, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, представители на нотариатите на Франция, Германия, Русия, Беларус, Хърватия, Македония и др.

Тържествата по повод респектиращата  годишнина ще приключат с официална вечеря и празничен концерт  на Оркестъра към Академията на МВР, гласът на Пирин планина-неповторимата Николина Чакърдъкова, Калин Бельов и  група „Тумбаито“.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.