Последни новини
Home / Законът / Парламентът не подкрепи идеята за отписване на адвокат завинаги, засега

Парламентът не подкрепи идеята за отписване на адвокат завинаги, засега

Defakto.bg

Законовата поправка, предвиждаща лишените от адвокатска правоспособност да се връщат в професията само след “нов прием”, не мина в пленарната зала днес. След гласуване: 31 „за“, 6 „против“ и 58 „въздържали се“, промяната не беше приета.

Тя бе предложена от Иван Иванов, Явор Божанков и Пенчо Милков от БСП и мина без обструкции в правната комисия за второ четене. Идеята бе на Висшия адвокатски съвет, за да се реши проблема с най-тежкото дисциплинарно наказание – лишаване от правоспособност. Законът позволява лишаването от права да е до 18 месеца, при повторност – максимум до 5 години, но има в практиката има спор дали след това наказаният се възстановява автоматично. Поправката в Закона за адвокатурата (чл. 22, ал.1, т.3) на практика предвиждаше сакнционираните за най-тежки нарушения защитници да излизат от професията и да се връщат само отново кандидатстват за нея и минат одобрението на съответните адвокатски съвети. Срещу това пък, на свой ред, се възпротивиха адвокати, а фейсбук общност на защитници призова депутатите да не приемат законовата поправка.

Тези въпроси обаче не бяха коментирани в правната комисия и днешният развой изненада. Но бе даден знак, че отказът не е окончателен.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че предложението по принцип заслужавало подкрепа, но имало нужда от допълнително обсъждане заради постъпилите противопоставяния.

Вносителят Иван Иванов настоява на поправката, подкрепяна, според него от мнозинството защитници.

Отхвърлената промяна в Закона за адвокатурата бе в преходна разпоредба на друг закон – за правната помощ. Пак там влязоха и поправки, твърде отдалечени от материята – в Закона за частната охранителна дейност, внесени от мнозинството. Те зачертават текстовете, позволяващи наемане на частни охранители в “урбанизирани територии” и атакувани пред КС от главния прокурор Сотир Цацаров и президента Румен Радев. Тази промяна бе приета от парламента, което предпоставя прекратяване на делото в Конституционния съд.

 

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.