Последни новини
Home / Законът / Под натиск В.Симеонов се извини на засегнатите от думите му за „кресливите майки с уж болни деца“ (обновена)

Под натиск В.Симеонов се извини на засегнатите от думите му за „кресливите майки с уж болни деца“ (обновена)

Defakto.bg

Карадайъ: Или Симеонов си отива, или цялото правителство

Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на всички, които са се почувствали засегнати от негови думи по адрес на майките на деца с увреждания. Той подчерта, че прави изявлениеот си по настояване на Коалиционния съвет – ГЕРБ и Обединени патриоти, който беше свикан по спешност тази сутрин.  Симеонов посочи:

По настояване на Коалиционния съвет аз поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване в интервю пред телевизия СКАТ. Мисля, че не е нужно да се аргументирам. Вече го направих няколко пъти за това какво е моето отношение към децата с увреждания и въобще към хората с увреждания, тъй като самият аз съм потърпевш в това отношение в моето семейство и също съм подпомагал с каквито средства ми е възможно на такива хора и деца с увреждания. Още веднъж поднасям своите извинения, по никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било.“

И не подаде оставка.

Конфликтът на вицепремиера с протестиращите майки на деца с увреждания измести като първа точка на днешното пленарно заседание вота на недоверие срещу правителството, който по-късно очаквано беше отхвърлен.  Докато Симеонов се извиняваше на обидените от думите му за „кресливи жени” с „уж болни деца“, БСП  поиска да бъде привикан в Народното събрание и да даде обяснение. От  ДПС обаче заявиха, че  ще напуснат залата, ако в нея бъде допуснат „един циник“.

„Час по-скоро вицепремиерът Валери Симеонов трябва да си отиде, той е воденичен камък на шията и на ГЕРБ, и на страната„, обяви Мустафа Карадайъ в декларация.

И допълни: „Вариантите са няколко: или си отива един вицепремиер, или си отива цяло правителство, или позорът е за цялата държава. Ако той не си отиде от властта, ние от ДПС ще предприемем последващи политически действия, за да защитим демокрацията“.

Според лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки извинението на Валери Симеонов не е достатъчно и той трябва да се оттегли заедно с другия вицепремиер на патриотите Красимир Каракачанов.

Борис Янчев от „Обединени патриоти“ призова тези, които искат да вземат отношение към проблемите на хората с увреждания, да го направят в петък, когато ще се гледат законопроектите, свързани с тях. „Проблемите им не са били решавани през годините, включително и през мандатите на БСП“, каза той.

Позицията на „Атака“, която осъжда изказването на вицепремиера Валери Симеонов за протестиращите майки на деца с увреждания, че са „кресливи жени“ с „уж болни деца“, остава непроменена и искането за оставката му не е оттеглено,  заяви зам. председателят на парламента от „Атака“ Явор Нотев. Възможно било обаче позицията им да се промени, след извинението.

Цветан Цветанов ( ГЕРБ№ обяви, че  кабинетът „Борисов 3“ се готви за пълен мандат. 

Той не виждал  БСП да е  алтернатива и вече е доказала, че не може да управлява.  „В правителството няма задкулисие, всичко излиза наяве“, обяви Цветанов. Той каза още, че и Валери Симеонов, и премиерът вече са се извинили на всички, които са се почувствали засегнати.  (Точка.б.р)

Протестите на майките в цялата страна продължават, докато вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, заяви пред БНР Вера  Иванова – една от протестиращите майки от  инициативата „Системата ни убива“. „Не може тази държава да се представлява от такъв човек“, подчерта тя. По думите ѝ, майките се борят за реформа, но не могат да си представят, че „правителството се крепи на самата личност Валери Симеонов“ и „още по-зле за държавата, ако е така“.
„Той не спря тези дни да обижда и да унижава децата, хората с увреждания и всички, които ни подкрепят, като вчера вече ги нарече „тюрлюгювеч“.  Как да приемем такова отношение? То днес е към нас и хората, които ни подкрепят, утре ще бъде към всеки един – и този човек да заема такъв пост. Това е недопустимо! Това е гавра!“, коментира  Иванова.

В София протестът е  обявена отново за 17.30 ч пред Министерския съвет.

Тази сутрин Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи молебен за здравето на децата с увреждания в столичния храм „Покров Богородичен“ до Руски паметник.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.