Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Десет съдийски номинации за Конституционния съд (обновена)

Окончателно: Десет съдийски номинации за Конституционния съд (обновена)

Defakto.bg

Петима номинирани от Върховния административен съд и петима – от Върховния касационен съд ще мерят сили за две места в КС от квотата на съдебната власт. Трима от тях са зам.-председатели – двама на ВКС и един на ВАС, един – бивш зам.-председател на ВАС, има и бивш зам.-министър.

Крайният срок за издигане на кандидати изтече днес.

Кандидатите от ВАС  са петима, с една изненада.

Те са: Надежда Джелепова, зам.-председател на ВАС (номинирана от Светлана Йонкова); Галина Солакова, бивш зам.-председател; Маруся Димитрова, Марина Михайлова (подкрепена от Галина Карагьозова, Здравка Шуменска и Даниела Мавродиева) и Жанета Петрова, бивш зам.-правосъден министър в кабинета “Борисов” -1. Името на Жанета Петрова не се въртеше при предварителните обсъждания на кандидатите.

Кандидатите от ВКС също са петима. Извън вече известните Николай Дърмонски, Павлина Панова и Симеон Чаначев, е внесена номинацията на Емануела Балевска (тя е предложена от Светла Димитрова, зам.-председател на ВКС, шеф на Гражданската колегия). Издигната бе и Дария Проданова, зам.-председател на ВКС и шеф на Търговската колегия (от съдиите в колегията Ирина Петрова и Емил Марков).

Любопитното е дали в самия ден на избора – 26 октомври, няма да бъдат предложени и други. Правилата, гласувани от Общото събрание на ВКС и на ВАС уреждат механизма на  предварителните номинации, но въпросът остава открит.

А изборното събрание в петък се очертава да е горещо.

 

About De Fakto

Проверете също

За второ четене: Правната комисия не одобри доброволното изпълнение без изпълнителен лист

Опозицията с резерви по текстовете за видеоконференциите в процесуалните закони Правната парламентарна комисия не одобри …

Правителството плаща 115 000 лв. обезщетения за нарушени човешки права, присъдени от Съда в Страсбург

  Министерският съвет е приел решение за изплащане на общо 114 769 лева обезщетения в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.