Последни новини
Home / Законът / Временният кмет на „Младост“ отрече показания срещу Иванчева (допълнена)

Временният кмет на „Младост“ отрече показания срещу Иванчева (допълнена)

Defakto.bg

Освободиха в зала Петко Дюлгеров, докато дамите ще чакат апелативния спецсъд

Временният кмет на „Младост“ Румен Русев, назначен след отстраняването на Десислава Иванчева, отрече показания, дадени по време на разследването, включително от други свидетели. И влезе в разнобой с предприемача Александър Ваклин.

Днес Русев бе разпитан като свидетел в спецсъда по гръмкото дело срещу Иванчева, скандално уволнения зам.-кмет Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Двете дами са обвинени за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин и получени 70 000 евро – чрез Дюлгеров. Всичко тръгна от показна акция в центъра на София, по време на която Иванчева и Петрова часове наред бха държани с белезници пред камери, фотоапарати, минувачи. А подалият сигнала Ваклин стана основен прокурорски свидетел.

Румен Русев

Румен Русев днес обаче обяви, че не си спомня да е казвал на Ваклин, че ако придвижи неговата строителна преписка, ще бъде уволнен. Както не си спомня и Десислава Иванчева да му е казвала (на Русев), че ще дава ход на преписки само ако инвеститорът преди това облагороди района с детски площадки и др. Русев, който беше зам.-кмет, бе категоричен – не е присъствал на разговор между Иванчева и инвеститор, в който тя да иска дар за себе си. Иначе повечето преписки отивали при кмета и обработката им се бавела.

Същото – никога не са виждали или чували кметът или заместникът й Биляна Петрова да са искали подкуп бяха обявили свидетелите и на предното съдебно заседание, включително и секретарката на Иванчева Маргарита Стоянова.

В това дело прокуратурата безспорно трябва да докаже, че именно дамският кметски екип е инициирал даването на въпросния чутовен подкуп, как и кога е направил и т.н. От публично изнесеното дотук се знае, че между тях и Ваклин е имало само една среща, на която е ставало дума само за дарения за градинки, всички други уговорки се правят между предприемача и Петко Дюлгеров. Самият Дюлгеров дотук мълчи.

Последната новина от гръмкото дело днес е, че съдът определи „домашен арест“ и за третия подсъдим – Петко Дюлгеров. Но, за разлика от Иванчева и Петрова, чието задържане бе заменено с по-леката ярка още предния път, Дюлгеров напуска килията веднага. Неговото освобождаване не бе поставено под условие да се изчака дали ще има протест на прокуратурата, като мотивът е, че е бил разпитани  последния свидетел от общината, на който някой от подсъдимите би могъл да повлияе.

За сметка на това прокуратурата вече осигури още дни в ареста на Иванчева и Петрова, като протестира замяната на най-тежката мярка за неотклонение и настоя двете дами да останат в килиите. Така дали ще се приберат вкъщи окончателно ще реши апелативният спецсъд, който още не е насрочил заседание по мерките.

Протестът на прокуратурата е форма на натиск върху тях, оцени ставащото Емануил Йорданов. Той се е присъединил към защитата на Биляна Петрова, водена от екипа на адвокат Ирен Савова.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.