Последни новини
Home / Законът / Иванка Иванова: При смяната на съдии в Конституционния съд, не се отчита нуждата от специалисти в него

Иванка Иванова: При смяната на съдии в Конституционния съд, не се отчита нуждата от специалисти в него

Defakto.bg

По повод предстоящия избор на конституционни съдии от квотата на съдебната власт,  Иванка Иванова, ръководител на Правната програма на „Отворено общество“, коментира по БНР, че  „може да се очаква конформистки избор“.  Тя бе категорична, че има сериозни рзминавания в българския подход за попълване на състава на КС  и  държавите в ЕС.

„У нас много рядко на Конституционния съд се гледа като на едно цяло, особено, когато се излъчват кандидатите. Не се отчита общото състояние на съда – да го балансират като експертиза в определени области или като полова квота. Освен това, не остава никаква възможност за приемственост. Когато бъде обновяван с една трета, това се запазва. Тенденцията към това да бъде непредвидим е много лоша за един съд.

Иванова подчерта също, че „сериозните нарушения на правата на човека се решават в Страсбург. Това се дължи на факта, че нямаме национален механизъм, по който да решаваме конституционните проблеми на правата на човека вътре в страната. Вместо да се въведе индивидуалната жалба, която да позволи на гражданите директно да се обръщат към КС, бяха въведени палиативни мерки.“

„Истината е, че има ограничен брой хора, които могат да бъдат кандидати и изборът се прави от ограничен кръг хора, които и без това са материално задоволени. Струва ми се, че прекомерната публичност е пречка и причина някои кандидати да се отказват. Не бих правила проблем от това, че не са официално обявени хората, между които се прави изборът. Конституционният съд у нас действа произволно и това е сериозният проблем“, смята Иванова.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.