Последни новини
Home / Законът / Напрежение в парламента около опцията В.Симеонов да оглави Съвета на хората с увреждания

Напрежение в парламента около опцията В.Симеонов да оглави Съвета на хората с увреждания

Defakto.bg

Възможността вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания предизвика недоволство в парламента, съобщава БНР. Вчера  Комисията по социална политика одобри промените в Закона за хората с увреждания,  в който е предвидена тази опция,  нещо което предизвика късно снощи възмущение  сред протестиращите  майки.

По принцип  идеята вицепремиер, а не социалният министър да застане начело на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания не стои зле, но в конкретната ситуация това не е удачно решение.  Около това мнение се обединиха и опозиция, и управляващи, посочва националното радио.  Председателят на Социалната комисия Хасан Адемов от ДПС се е заканил да внесе поправка:

„При ситуацията, в която се намираме в момента, това предложение е скандално. Между първо и второ четене ще предложим министъра на труда и социалната политика да оглави този Национален съвет за интеграция на хората с увреждания“.

Управляващите от ГЕРБ са готови да приемат предложението. Светлана Ангелова е заявила : „След вчерашната ситуация е ясно, че има напрежение. Смятам, че няма никаква драма. След консултации, след обсъждане може да претърпи промени този текст“.

Според Антон Кутев от БСП проблемът е в Симеонов: „На мен не ми изглежда лош самият закон. Идеята да се качи нивото е добра, проблемът е, че вицепремиерът в този случай е нелепо избран“.

Патриотите са склонни да приемат промяната. Явор Нотев дори очаква Симеонов сам да се оттегли:  „В ситуацията подобно предложение съдържа известна провокация към общественото настроение. Не ми се струва удачно да се приема такъв риск – както от вносителите на подобно предложение, така и като личен избор на г-н Симеонов“.

Законът за хората с увреждания е първа точка в дневния ред на депутатите утре.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.