Последни новини
Home / Законът / Напрежение в парламента около опцията В.Симеонов да оглави Съвета на хората с увреждания

Напрежение в парламента около опцията В.Симеонов да оглави Съвета на хората с увреждания

Defakto.bg

Възможността вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания предизвика недоволство в парламента, съобщава БНР. Вчера  Комисията по социална политика одобри промените в Закона за хората с увреждания,  в който е предвидена тази опция,  нещо което предизвика късно снощи възмущение  сред протестиращите  майки.

По принцип  идеята вицепремиер, а не социалният министър да застане начело на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания не стои зле, но в конкретната ситуация това не е удачно решение.  Около това мнение се обединиха и опозиция, и управляващи, посочва националното радио.  Председателят на Социалната комисия Хасан Адемов от ДПС се е заканил да внесе поправка:

„При ситуацията, в която се намираме в момента, това предложение е скандално. Между първо и второ четене ще предложим министъра на труда и социалната политика да оглави този Национален съвет за интеграция на хората с увреждания“.

Управляващите от ГЕРБ са готови да приемат предложението. Светлана Ангелова е заявила : „След вчерашната ситуация е ясно, че има напрежение. Смятам, че няма никаква драма. След консултации, след обсъждане може да претърпи промени този текст“.

Според Антон Кутев от БСП проблемът е в Симеонов: „На мен не ми изглежда лош самият закон. Идеята да се качи нивото е добра, проблемът е, че вицепремиерът в този случай е нелепо избран“.

Патриотите са склонни да приемат промяната. Явор Нотев дори очаква Симеонов сам да се оттегли:  „В ситуацията подобно предложение съдържа известна провокация към общественото настроение. Не ми се струва удачно да се приема такъв риск – както от вносителите на подобно предложение, така и като личен избор на г-н Симеонов“.

Законът за хората с увреждания е първа точка в дневния ред на депутатите утре.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.