Последни новини
Home / Законът / Пак сблъсък за съдебния бюджет: МФ реже 100 милиона, „пести“ от парите за дрехи на служители (допълнена)

Пак сблъсък за съдебния бюджет: МФ реже 100 милиона, „пести“ от парите за дрехи на служители (допълнена)

Defakto.bg

Служителите на ВСС и на прокуратурата с протестна декларация

Както всяка година, разчетите на ВСС и на правителството за съдебния бюджет за догодина се разминаха, със 100 милиона лева. Нещо повече – в заключителни разпоредби на проектобюджета за 2019-а, изготвен от Министерството на финансите, се предлагат и две промени в Закона за съдебната власт.

С едната се режат парите, които ежегодно се изплащат на съдебните служители за облекло. МФ настоява занапред те да не са в размер на „до две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера“, а „до 450 лв.“

С втората се „посяга“ на бонусите до 6 заплати, които трябваше да се изплащат на съдиите и прокурорите от спецправосъдието, както и на служителите там. От МФ настояват тези бонуси да не са задължителни, а пожелателни. Като се вкара записът че ВСС „може“ да определи допълнителни възнаграждения в спецпрокуратурите и спецсъдилищата.

Разминаванията в разчетите и законодателните инициативи провокираха реакция на ВСС. В понеделник кадровиците се събират на извънреден пленум по въпроса (традиционно пленумът заседава в четвъртък, но днес съветът е във Варна по повод юбилей и има „работно“ заседание).

А съдебни служители излязоха с протестна декларация (виж по-долу).

Разминаванията

Бюджетът на съдебната власт е единственият, за който в парламента отиват два проекта – на МФ и на Висшия съдебен съвет и те се гласуват поотделно. Дотук обаче не се е случвало депутатите да одобрят разчетите на ВСС.

За 2019 г. съветът бе поискал 769 400 000 лева за разходи, в които влиза и увеличение на заплатите на магистратите със 17 %. Размерът на увеличението бе обяснен със закъсняващата индексация на регламентираните в закона най-ниски заплати – на младшите съдии, прокурори и следователи, които трябва да са равни на две средномесечни заплати в бюджетния сектор. По последни данни най-ниските възнаграждения трябва да достигнат 2400 лева, с които да стартират през 2019 г. Заплатите на останалите магистратив зависимост от нивото – районно, окръжно, апелативно, върховно също нарастват с коефициенти, определяни в таблица от ВСС (тази таблица, уви, отдавна не е публична). Кадровиците бяха пресметнали, че именно за увеличение на възнагражденията, както и за изплащането на бонусите в спецправосъдието ще отидат около 100 млн.лв.

Точно с толкова по-нисък бюджет предлагат от МФ. Техният проект предвижда разходите за съдебната власт за догодина да са 666 317 000 лв. Плюс двете поправки в съдебния закон.

Реакцията

„Комисията по бюджет и финанси предлага проект на решение на Пленума на ВСС, с което да се изрази несъгласие по проекта на бюджет на съдебната власт за 2019 г. в частта за разходите, в т. ч. предлаганите изменения в § 15 от законопроекта относно измененията на чл. 233, ал. 6, изр. 1 и в чл. 352  от ЗСВ относно работното облекло на съдебните служители. В съответствие с посоченото общият недостиг по бюджета на съдебната власт при приемане становището на Министерски съвет би достигнал 13.1 млн. лв, а при отпадане на предлаганите промени с § 15, т. 1 и т. 2 от ПЗР на ПЗДБРБ за 2019 г. би достигнал 39.6 млн. лв.“, съобщиха от ВСС.

Както всяка година, представители на ВСС ще защитават разчетите си и пред парламентарни комисии.

Декларация: Удар по независимостта!

Днес служителите в администрацията на ВСС и на прокуратурата разпространиха следната декларация:

Законът за съдебната власт регламентира, че при осъществяване на своите правомощия органите на съдебната власт се подпомагат от съдебна администрация, като статутът и изискванията към съдебните служители са регламентирани в чл. 340а от ЗСВ. Предвид професионалните задължения и изисквания за заемане на длъжност в съдебната администрация, законодателят е въвел завишени изисквания и ограничения към възможността за допълнителна трудова дейност, част от които са аналогични с изискванията за заемане на магистратска длъжност (чл. 340а, ал. 2, т. 2, т. 3, т. 4, т. 5 и т. 6). Също като магистратите съдебните служители носят отговорност по реда на ЗПКОНПИ, ежегодно подават декларация за имущество и интереси и са длъжни да спазват високи стандарти за морално-етично поведение, съобразно Етичния кодекс на съдебните служители.

Съдебната администрация наравно с магистратите е длъжна да отстоява върховенството на закона и авторитета на съдебната власт, като не допуска уронване на престижа ѝ.

В настоящия момент, когато обществото е силно разколебано в доверието си към съдебната власт, когато отделни магистрати и съдебната система са подложени на непрекъснат и системен натиск, когато се създават внушения и манипулативно се интерпретират факти, свързани с правораздаването, правоприлагането и независимостта на съдебната власт, подкрепата от държавата е не само очаквана, но и задължителна.

Същевременно провежданата съдебна реформа цели и осигуряване на високоефективна, качествено работеща, отговаряща на европейските стандарти съдебна администрация.

Разбирането на законодателя за нейната роля и значение е вложено в нормите, уреждащи нейните функции, статут и правомощия в устройствения закон на съдебната власт (чл. 348-чл. 354). Израз на грижата, съдебният служител да отговаря на високите законови изисквания, са и разпоредбите на чл. 352 за ежегодно изплащане на сума за облекло в размер до две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера, и чл. 345, ал. 5 за изплащане на допълнително възнаграждение на служителите в специализираните органи на съдебната власт. Тези норми са в синхрон със стандартите, въведени в страните от ЕС, за достойни и адекватни доходи на съдебната администрация, като основна антикорупционна мярка.

 Предлаганите промени в Проекта на ЗДБРБ за 2019 г., включително в § 15 от преходните и заключителни разпоредби, за изплащане на съдебните служители на средства за облекло до 450 лв., грубо незачитат и погазват  основната конституционна норма за независимостта на съдебната власт. Те нарушават чл. 117, ал. 3 от КРБ, гарантиращ самостоятелен бюджет на съдебната власт, отнемат значимостта на съдебния служител, пренебрегват законово определения му статут като му придават несвойствено съдържание, аналогично на държавния служител.

 За пореден път с проекта на Закона за държавния бюджет за 2019 г. се демонстрира отношението на изпълнителната власт към равнопоставената ѝ съдебна власт, която по Конституция е независима и има самостоятелен бюджет.

 Ежегодно повтарящият се дебат за недофинансирането на съдебната власт, както и формирането на обществено мнение за нереално високи и несъответстващи на полагания труд доходи на магистратите и съдебните служители отново създават усещане, че съдебната власт не разполага с независимост при вземане на решение за разпореждане със самостоятелния си бюджет, а е поставена в зависимост от дискреционните решения на изпълнителната власт.  Нарушаването на правните норми поражда правна несигурност и руши баланса на държавната власт.          Висшият съдебен съвет  неизменно спазва фискалната дисциплина и полага усилия да отстоява стандартите за независимост на съдебната власт, гарантирани с Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт.

Оставаме с надежда и вяра, че институциите в държавата и Народното събрание, ще гарантират конституционно установената независимост на съдебната власт, а решенията ще бъдат взети с аргументите на ВСС, експертите и установените в ЗСВ норми.

25 октомври 2018 година

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.