Последни новини
Home / Законът / Полски съд пусна условно Елена Поптодорова, признала кражбата на крем

Полски съд пусна условно Елена Поптодорова, признала кражбата на крем

Defakto.bg

Полският съд е прекратил под условие делото срещу  бившата посланичка на България в САЩ Елена Поптодорова, като й е дал  едногодишен изпитателен срок.   Полското  законодателство предвижда условно прекратяване на съдебната процедура в определени хипотези,  а ако подсъдимият извърши ново престъпление, делото се подновява.

В случая с Елена Поптодорова съдът е поставил условие – ако през тази една година година извърши ново престъпление, делото ще се върне в съдебната зала, съобщава в. Монитор на сайта си.

Признавам. Преди полета за София извърших кражба на крем. Не мога да обясня своето деяние. Беше миг на моментна слабост. Аз съм пенсиониран дипломат, в момента нямам имунитет. Много съжалявам за това деяние. Бих искала да се подложа доброволно на наказание.

Това е заявила Поптодорова при разпита й по време на задържането на летището във Варшава на 27 февруари м. г. Протоколът от разпита е приложен към материалите по делото, което в сряда приключи за българката по най-добрия възможен начин, посочва вестникът.

„Съдът няма никакви съмнения , че тя е извършила  престъплението, признава я за виновна, но не я наказва,  това че се е извинила на фирмата, собственик на крема и го е заплатила, признанията които е направила са смегчаващи вината обстоятелдтва и основание за  прекратяване на производството, казва пред „Монитор“ съдебният репортер на TVN24 Пьотр Махайски.

На 27 февруари 2017 г. бившият ни посланик  в САЩ Елена Поптодорова бе  задържана за кражба на козметика на летището във Вършава,  гласеше официален отговор на полската полиция.   Не беше кражба, а нелеп инцидент, обяви Поптодорова пред БТА тогава.  Тя отрече категорично случаят да е  кражба  и обясни, че  докато е чакала самолет за България, е влязла в един от безмитните магазини на летището, за да разгледа козметиката. В този момент  обаждане от България я разсеяло и без да си даде сметка,  че кремът, който държи в ръцете си,  е още у нея, излязла от магазина, за да проведе разговора.  Поптодорова дори се закани, че ще съди всеки, който си позволи да нарече инцидента „кражба“.

Всички действия на Елена Поптодорова и движението й са проследени обаче с камерите за наблюдение.

В 10:09 бившата дипломатка получава бордната си карта в пункта за проверка за сигурност. На видеозапис се вижда как елегантно облечена жена с дълго бежово палто и малко синьо куфарче влиза в един от безмитните магазини. Минава покрай рафта с кремовете, след миг се спира, обръща се и отново отива към рафта. Оставя куфара, разтваря полите на палтото с дясната си ръка посяга към тъмна опаковка и я крие под палтото. В 10.27 излиза от магазина. Шест минути по-късно влиза в зоната „Не Шенген“, а в 11:23 отлита с полет LO631 за София.

Никъде на снимките не се вижда Поптодорова да провежда телефонен разговор.  Установено е, че Поптодорова има купен обратен билет до Варшава за 27 февруари.

Същия ден при преминаването на граничен контрол на летището е задържана.  Кремът е намерен у нея, алуминиевото капаче на крема не е било дори повдигнато, липсвала е само кутията. Условното прекратяване означава, че съдът признава подсъдимата за виновна, но я освобождава от наказание и формално остава неосъждана, името и няма да влезе в регистъра на осъжданите лица в Република Полша, пише „Монитор“

Още през февруари 2017 г.  говорителят на варшавската  полиция,  потвърди, че инцидентът е кражба: : „Можем да потвърдим за кражба, извършена  от българска гражданка на територията  на летището във Варшава. От един от безмитните магазини беше  открадната козметика на стойност около 1600 злоти (730 лева) . След установяване на самоличността  на извършителката тя беше задържана на територията на летището. Жената призна вината си, върна откраднатите предмети и доброволно плати глобата“.

В края на 2017 година Елена Поптодорова беше избрана за вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор /АТА/ на 63-та Генерална асамблея на организацията в Брюксел. Тя е чест готст в телевизионните студия като експерт по международни въпроси.

 

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.