Последни новини
Home / Законът / Правителството освободи В. Симеонов от председателския пост на Националния съвет по етническите и интеграционни въпроси

Правителството освободи В. Симеонов от председателския пост на Националния съвет по етническите и интеграционни въпроси

Defakto.bg

Председателстовото се поема вицепремиерът Томислав Дончев

С решение на правителството вицепремиерът Валери Симеонов се освобождава като председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС. Председателството на Съвета се поема от вицепремиера Томислав Дончев, съобщи пресцентърът на правителството.
Решението е взето по предложение на премиера Бойко Борисов и е прието неприсъствено, се казва в съобщението.

Националният съвет подпомага кабинета в разработването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси.  Също така съдейства за сътрудничеството, осъществява координацията и провежда обществени консултации между държавните органи и юридическите лица с нестопанска цел на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства, и други юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които работят в областта на междуетническите отношения, защитата на правата на човека. Осъществява и текущ мониторинг по отношение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020) и на други програмни документи на държавни органи в областта на междуетническите отношения и защитата направата на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства.

Спешното решение е взето заради възмущението, последвало циничното поводение и изказване на вицепремиера за протестите на майките на децата с увреждания.  Както стана ясно, в одобрения вчера от социалната комисия Закон за хората с увреждания е посочено, че именно ресорният вицепремиер, трябва да оглави новия съвет за интеграция на хората с увреждания.   И от управляващите, и от опозицята обявиха, че е недопустимо Валери Симеонов да председателства новия орган.

About De Fakto

Проверете също

Гешев отговаря на Брюксел: Разследваме Борисов, но главният прокурор няма абсолютни правомощия

  По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е работено задълбочено, извършени са …

Последно от ВКС: Петимата полицаи са виновни за убийството на Чората, но по непредпазливост и с изтекла давност

Затова няма да бъдат наказани Полицаите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.