Последни новини
Home / Законът / Стартира избор на ново Бюро за контрол на спецсредствата, номинации – до 5 ноември

Стартира избор на ново Бюро за контрол на спецсредствата, номинации – до 5 ноември

Defakto.bg

Избор на ново Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) стартира парламентът днес. Приетите правила предвиждат номинации да се правят в 10-дневен срок от днес, то ест до 5 ноември.

Мандатът на сегашното Бюро, оглавено от Бойко Рашков, и запомнено с независимата си позиция при контролирането на СРС, посочването на пропуски, нарушения и незаконности, изтича на 19 декември, а от 15 март то е в намален състав след скандалното уволнение на зам.-председателя Георги Гатев. Дотам се стигна след като ДАНС отне допуска му до секретна информация по „подсказване“ от прокуратурата, „ненадеждността“ на Гатев бе потвърдена от Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) без изслушване и обсъждане на възраженията му, а накрая Върховният административен съд в секретно дело сложи печат за законност на станалото.

По закон членовете на Бюрото са петима, изискванията към тях са за минимум 8 г. юридически стаж или стаж в службите за сигурност или в службите за опазване на обществения ред, ниво „Строго секретно“ до достъп за класифицирана информация. Мандатът им е 5 години.

Според приетите днес правила кандидати се издигат от парламентарни групи, като изрично се отбелязва, ако се предлага председател или зам.-председател. При първия избор парламентарните сили си бяха „поделили“ номинациите, така вероятно ще стане и сега. Номинациите се правят в 10-дневен срок от приемането на правилата, после тече срок за представяне на документи и за становища, въпроси, сигнали. Кандидатите саморъчно трябва да попълнят въпросник за ниво на достъп „Строго секретно“. Онези, които нямат допуск, се проучват за надеждност от ДАНС.

Допуснатите кандидати се изслушват от парламентарната комисия за контрол над службите, а после и в пленарна зала по азбучен ред. Гласуването е поотделно за всеки, за избор се искат повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. НС избира измежду избраните петима председател и зам.-председател.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.