Последни новини
Home / Законът / Тежки наказания за престъпления, плод на домашно насилие, предлагат управляващи

Тежки наказания за престъпления, плод на домашно насилие, предлагат управляващи

Defakto.bg

Проектът е внесен от председателя на НС Цвета Караянчева и група

Домашното насилие да стане квалифициращ признак за ред престъпления и да влече тежки наказания. Това се предлага в нов проект за промени в Наказателния кодекс (НК), внесен в парламентарното деловодство. Криминализира се и системното упражняване на психическо насилие.

Подписите си под поредните промени са сложили председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, шефът на правната комисия Данаил Кирилов и още трима от ГЕРБ.

По неофициални данни всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и в дома си, но то трудно се установява и доказва, заявяват вносителите. Напомнят и че до момента упражняването на психическо насилие не е престъпление.
Какво конкретно се предлага?
В квалифирания състав за убийство по чл. 116, което се наказва с от 15 до 20 г. затвор, затвор доживот или доживот без право на замяна се записва нов състав, т. 6а: „извършено в условията на домашно насилие“.
Същите добавкиизвършени в условията на домашно насилие, се правят при:
Склоняване към самоубийство по чл. 127, ал.2 – от 3 до 10 години затвор;
Телесна повреда по чл. 131
Отвличане по чл. 142 – от 7 до 15 години затвор
Противозаконно лишаване от свобода по чл. 142а, ал. 2
Принуда по чл. 143от 3 до 10 години затвор
Закана по чл. 144в тежки случаи от 3 до 10 години затвор
Нов чл. 144а криминализира системния психически тормоз. Той гласи: „Който системно упражнява психическо насилие върху другиго и от това настъпят вредни последици за пострадалия, се наказва с  до 1 година лишаване от свобода или пробация„. Същото наказание се налага и за системно преследване с цел да се възбуди основателен страх за безопасността  на самата жертва или на нейни близки. Ако това престъпление е извършено в условията на домащно насилие, наказанието е до 5 години затвор.
Променя се и текстът за насилствено встъпване в брак (чл. 177), като наказанието е от 1 до 6 години затвор при използване на сила, заплашване, злоупотреба с власт, въвеждане в заблуждениеи преминаване на територията на чужда държава. И от 3 до 8 години затвор  – ако е извършено от сродник, спрямо непълнолетен, спрямо две или повече лица, с користна цел.
Същите наказание да се налагат и за насилствено заживяване на съпружески начала по чл. 190, предлагат управляващите. Премахва се хипотезата за неналагане на наказание при последвал брак до привеждане на присъдата в изпълнение.
С преходни разпоредби се вкарват нови промени в НПК – за информиране на пострадалия със специфични нужди от защита във връзка с мерките за неотклонение (чл. 67а) и при освобождаване на осъдения (чл. 417а).

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

  „Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен …

ВКС отмени присъдата за убийство на баща от дъщеря и зет, връща делото за ново разглеждане на САС

ВКС връща на САС за ново разглеждане делото за убийството на 86-годишния  Стефан Янев в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.