Последни новини
Home / Законът / Ще има нова съдебна палата до затвора във Варна, в близката петилетка може би

Ще има нова съдебна палата до затвора във Варна, в близката петилетка може би

Defakto.bg

Членовете на ВСС харесали този вариант

Да се построи нова съдебна палата във Варна, която да събере на едно място всички съдилища и прокуратури в града. Най-подходящ за целта е терен от 10 дка в непосредствена близост до затвора – около този вариант са се обединили участниците в изнесеното „работно“ заседание на ВСС днес в морския град.

„Работното“ заседание на ВСС

Кадровиците бяха там за честването на 140-а годишнина на Варненския окръжен съд и решиха да изслушат всички ангажирани с проблема за съдебната палата в града. На служебното заседание днес са били представители на районните, окръжните и апелативните съдилища и прокуратури, на административния съд, на адвокатурата.

Проблемът с липсата на съдебна палата във Варна е стар, първа копка за нова сгада бе направена от Миглена Тачева в мандата на кабинета „Сакскобургготски“ и после всичко спря. Въпросът отново бе повдигнат тази пролет.

Определеният парцел се намира между булевардите „Сливница” и „Христо Смирненски”, а площта му е около 10 дка. Върху него може да бъде построена сграда с 50 хил. кв. м. разгъната застроена площ и 1000 паркоместа. По-голямата част от терена е държавна собственост, а останалата е общинска. В момента там има наематели, чиито договори изтичат, съобщи „Дарик радио“.

„Мястото е изключително достъпно от всички точки на града. Единствено от квартал „Галата” няма директен автобус. Теренът е чист – няма данни за археология, нито тежка подземна инфраструктура”, обясни главният архитект на Варна Виктор Бузев.

От изявление на представляващия ВСС Боян Магдалинчев е станало ясно, че сега ще се формира комисия, която да изясни статута на терена. Участниците в заседанието са били предпазливи в назоваването на прогнозна стойност, но със сигурност ще е над 130 млн.лв. А финансиране за това през 2019 г. няма да има. Магдалинчев изразил надежда изграждането да започне преди края на мандата на този ВСС, който ще си отиде през 2022 г.

На снимката горе: един от проектите за нова съдебна палата

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.