Последни новини
Home / Законът / Антон Станков призова Висшия адвокатски съвет да реагира на „скритото“ задържане до 48 часа

Антон Станков призова Висшия адвокатски съвет да реагира на „скритото“ задържане до 48 часа

Defakto.bg

Бившият правосъден  министър Антон Станков призова Висшият адвокатски съвет да реагира на предложението за поправки в НПК,  според което при „неотложна необходимост“ правото на задържаните да уведомяват близки или познати,  се отлага до  48 часа.

Пред Нова тв Станков напомни, че по Конституция всеки има право на адвокат по всякакъв повод и по всяко време на денонощието, включително и от  момента на своето задържане. Затова  предложението за  отлагане във времето на това право противоречи на основния закон. Аз  се надявам, че колегите от ВАдвС ще вземат отношение, защото правото на адвокатска защита по никакъв начин не може да бъде засягано,  заяви  бившият правосъден министър.

Вчера парламентът на първо четене гласува  два проекта за промени в Наказателния кодекс (НК), единият на правителството, другия на депутати от управляващото мнозинство, начело с Цветан Цветанов. Спорното предложение за поправки в НПК чрез НК, е на кабинета и гласи:

„(9) Когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано, уведомяването по ал. 7 по отношение на конкретно лице може да се отложи за срок до 48 часа.“

Поправката е в контекста на други изменения, позволяващи на задържания обвиняем да поиска да бъде уведомено което и да е посочено от него лице, а не само преки роднини или съпруг, както беше досега. Въпреки това забраната това да става в рамките на 48 часа при определени условия, предвид и предни опити за вкарването й в НПК, имаше публичен отзвук и притеснения.  Според вносителите предложението цели  организираната престъпност да не научава веднага за ареста на свои членове, без да  засяга  контактите с адвокат.  Дори да изключим шока на близките, че не знаят къде се намира техният близък или дете  два дни или едно денонощие,  практическото приложение на тази идея ще удари именно връзката „клиент – адвокат“,   смятат юристите.

При обсъждането на законопроекта в  правната комисия, представителите на ВКС и на прокуратурата изразиха резерви към проекта на правителството, най-вече в частта, в която с преходна разпоредба се променя и НПК.  Магистратите посъветваха текстът да се прецизира, за да не се превърнат въпросните 48 часа в „задължителен арест“.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.