Последни новини
Home / Законът / БХК обмисля правни действия срещу вицепремиера В. Симеонов за тормоз над протестиращите майки

БХК обмисля правни действия срещу вицепремиера В. Симеонов за тормоз над протестиращите майки

Defakto.bg

Правозащитниците са уведомили Международните централи на членовете от КРИБ, нарекли майките „хунта“ и не само

Българският хелзинкски комитет (БХК) осъжда остро изявленията на вицепремиера Валери Симеонов относно проекта за Закон за хората с увреждания, направени на 16 октомври 2018 г. в ефира на партийната телевизия „Скат“, се казав в съобщение на правозащитниците.  Те напомнят изявлението на Симеонов, според което:  „Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестен начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели“.

БХК коментира словата му, като тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Защото „изреченото от Симеонов унизява достойнството на лицата с увреждания и свързаните с тях лица и създава принизяваща ги среда в обществото. Фактът, че това изявление идва от високопоставен представител на правителството, обуславя още по-голяма тежест на деянието и БХК ще обмисли възможността за правни действия срещу него“.

Организацията изразява възмущевние от  поведението на представители на  КРИБ към протестиращите майките. „Намираме за неприемливи и изявленията на представителите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), направени на съвместна пресконференция с вицепремиера Симеонов на 22 октомври 2018 г., на която те се обявиха против някои от мерките за интегриране на хората с увреждания в трудовия пазар.  Те определиха протестите на майките и близки на деца с увреждания като „хунта“, която търси нелегитимно да влияе върху политиката с твърдяно недемократични средства, и намекнаха, че могат да организират против протестите за правата на хората с увреждания масова контрадемонстрация с 20 000 души.  Публичното изказване на подобни намерения на близки до властта организации, говорещи от позицията на едрия капитал, са тревожен симптом на непублично, задкулисно влияние на частни икономически интереси, в ущърб на основни човешки права, каквото е правото на мирен протест“.

 БХК е изпратил до международните централи на част от членовете на общото събрание на КРИБ писма, с които ги уведомява за позицията на организацията, в която участват техните български дружества.  „БХК ще настоява пред тях за публичното им разграничение от КРИБ и предприемането на действия от техните български дружества според устава на КРИБ“, пише в съобщението.

Правозащитната организация е готова да окаже експертна помощ на протестиращите родители.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.