Последни новини
Home / Законът / Иво Прокопиев и още двама са обвинени за пране на пари

Иво Прокопиев и още двама са обвинени за пране на пари

Defakto.bg

 

Софийска градска прокуратура е обвинила в пране на пари председателя на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Иво Прокопиев и членовете на съвета Константин Ненов и Иван Ненков, съобщи  прокуратурата. Тримата са с наложени мерки за неотклонение „подписка“.

Разследването е за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с концесионните договори с „Каолин“ в град Сеново.  Според Антикорупционната комисия, продажбата на „Каолин“, преди 17 г.,  е прикрила занижаването по документи на добива на природни  ресурси – за периода 2005 -2009 г.  той е 93 милиона. Така на държавата не са платени концесионни такси за близо 5 млн. лева и още близо 8 млн. лева данъци, сочели извършените  експретизи.   Твърди се също, че добиването на суровини е от по-голяма площ от посочената в договора за продажбата на „Каолин“ и др.

Последното съобщение на прокуратурата е  за престъпления по служба във връзка с изпълнението на  концесионните договори на „Каолин“ и е  базирано на сигнал от комисията за продажбата му , който е подаден на 23 април т.г.

Сегашното обвинение е продължение на делото, по което Иво Прокопиев заедно с бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, е посъдим за продажбата на остатъчния дял от „EBH“ на занижени цени.  По първото обвинение  бе наложен запор на имущество на Прокопиев за над 150 млн. лв. , генерирани  от продажбата на „Каолин“ от края на 2012 г. на германското дружество „Кварцверке“. Според аниткорупционната комисия  парите от тази продажба са с незаконен произход.

 Ето и цялото съобщение: 

В Софийска градска прокуратура се провежда разследване за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново. В хода на разследването са назначени множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне.

На 23.04.2018 г. е постъпил сигнал от председателя на КПКОНПИ, ведно с материали от извършена проверка от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за престъпление по чл. 253 НК /пране на пари/, касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг“ АД акции от капитала на „Каолин“ АД, представляващи 100% от капитала на „РМД  Каолин  98“ АД,  на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“.

Въз основа на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари, в качеството на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД.

Към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Константин Ненов и Иван Ненков.

Обвиняемите Прокопиев, Ненов и Ненков са с мерки за неотклонение „Подписка“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.