Последни новини
Home / Законът / Иво Прокопиев и още двама са обвинени за пране на пари

Иво Прокопиев и още двама са обвинени за пране на пари

Defakto.bg

 

Софийска градска прокуратура е обвинила в пране на пари председателя на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Иво Прокопиев и членовете на съвета Константин Ненов и Иван Ненков, съобщи  прокуратурата. Тримата са с наложени мерки за неотклонение „подписка“.

Разследването е за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с концесионните договори с „Каолин“ в град Сеново.  Според Антикорупционната комисия, продажбата на „Каолин“, преди 17 г.,  е прикрила занижаването по документи на добива на природни  ресурси – за периода 2005 -2009 г.  той е 93 милиона. Така на държавата не са платени концесионни такси за близо 5 млн. лева и още близо 8 млн. лева данъци, сочели извършените  експретизи.   Твърди се също, че добиването на суровини е от по-голяма площ от посочената в договора за продажбата на „Каолин“ и др.

Последното съобщение на прокуратурата е  за престъпления по служба във връзка с изпълнението на  концесионните договори на „Каолин“ и е  базирано на сигнал от комисията за продажбата му , който е подаден на 23 април т.г.

Сегашното обвинение е продължение на делото, по което Иво Прокопиев заедно с бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, е посъдим за продажбата на остатъчния дял от „EBH“ на занижени цени.  По първото обвинение  бе наложен запор на имущество на Прокопиев за над 150 млн. лв. , генерирани  от продажбата на „Каолин“ от края на 2012 г. на германското дружество „Кварцверке“. Според аниткорупционната комисия  парите от тази продажба са с незаконен произход.

 Ето и цялото съобщение: 

В Софийска градска прокуратура се провежда разследване за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново. В хода на разследването са назначени множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне.

На 23.04.2018 г. е постъпил сигнал от председателя на КПКОНПИ, ведно с материали от извършена проверка от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за престъпление по чл. 253 НК /пране на пари/, касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг“ АД акции от капитала на „Каолин“ АД, представляващи 100% от капитала на „РМД  Каолин  98“ АД,  на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“.

Въз основа на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари, в качеството на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД.

Към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Константин Ненов и Иван Ненков.

Обвиняемите Прокопиев, Ненов и Ненков са с мерки за неотклонение „Подписка“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.