Последни новини
Home / Законът / Още протести на магистрати и служители срещу бюджет 2019-а и орязването на пари със законови промени (допълнена)

Още протести на магистрати и служители срещу бюджет 2019-а и орязването на пари със законови промени (допълнена)

Defakto.bg

Административни ръководители, магистрати и съдебни служители от цялата страна изразяват категорично несъгласие, противопоставяне и протест срещу промените в Закона за съдебната власт, предложени от Министерство на финансите. Това съобщиха от ВСС. Поправките са в проектобюджета за 2019 г.

По-късно през деня отделна протестна декларация изпратиха служителите на Инспектората към ВСС.

Както Де факто писа, едната промяна в ЗСВ намалява ежегодно получаваните от служителите пари за облекло от две средни бюджетни заплати на 450 лева. Другата прави задължителните бонуси в спецправосъдието пожелателни. Отделно разчетите на МФ и на ВСС за съдебните пари за догодина се разминават със 100 милиона.

„Във Висшия съдебен съвет продължават да пристигат становища и протестни декларации от органите на съдебната власт. Същите ще бъдат представени за разглеждане на насроченото за 29.10.2018 г. извънредно заседание на Пленума на ВСС във връзка с съгласувателната процедура по проекта на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект на държавния бюджет на Република България за 2019 г. и изразяване на становище относно разпоредбата на §15 от ПЗР на ПЗДБРБ за 2019 г.“, съобщават от ВСС.

Декларацията от Инспектората

„Ние, съдебните служители в Инспектората към Висшия съдебен съвет изразяваме категоричното си несъгласие с инициираното с § 15, т. 2 от проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г. изменение на чл. 352 от Закона за съдебната власт, съдържащо предложение за намаляване размера на сумата, полагаща се на съдебните служители за облекло.

С предложената промяна се ограничава възможността на съдебните служители да изпълняват задълженията си при спазване на принципите на законност, отговорност, прозрачност, бързина, ефективност и лоялност.

Целта на отпусканите средства за облекло е да се осигури възможност за съдебния служител да има вид и да следва поведение, което е съвместимо с добрите нрави и не допуска уронване на престижа на съдебната власт и институцията, която представлява.

Не споделяме изложената в мотивите към законопроекта аналогия между статута на съдебния и статута на държавния служител. Сферата, в която полагат труда си двете категории лица, е различна. Различни са и изискванията за заемане на длъжностите, поради което са описани в два отделни нормативни акта – Закон за държавния служител и Закон за съдебната власт. Правото на труде конституционно установено, като от това произлиза свободният избор къде да се полага този труд. Всичко, посочено по-горе, е израз на самостоятелния характер на бюджета на съдебната власт и гаранция за защита на независимостта й.

Настоящата декларация е приета единодушно на общо събрание на съдебните служители в ИВСС на 25.10.2018 г.“

 

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.