Последни новини
Home / Законът / Павлина Панова и Надежда Джелепова са новите конституционни съдии от съдийската квота (допълнена)

Павлина Панова и Надежда Джелепова са новите конституционни съдии от съдийската квота (допълнена)

Defakto.bg

Зам.-председателят на ВКС Павлина Панова и зам.-председателят на ВАС Надежда Джелепова са новите конституционни съдии, които ще положат клетва на 13 ноември.

Двете спечелиха надпреварата от втори тур, в който конкурентите бяха четирима.

При 169 действителни бюлетини за избор се искаха 87 гласа.

Павлина Панова получи 104 „за“, Надежда Джелепова – 90 „за“.

Резултатите на другите двама претеденти: Дария Проданова – 45 гласа, Емануела Балевска – 63 гласа.

Избраните

Съдия Павлина Панова е завършила „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1992 г. Започва работа като прокурор в Софийската районна прокуратура. През 1994 г. е назначена в Софийския районен съд, а от април 1998 г. става съдия в Софийския градски съд. От 2001 до 2007 г. работи в Софийския апелативен съд, като от април 2007 г. е съдия във Върховния касационен съд. От март 2013 г. е заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

Специализирала е в „Т.М.С. Ассер Институт“ в Хага. Преминала е специализиран курс на обучение по право на ЕС в Германия и в Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Има специализации в Дания, Полша и Франция. През 2004 г. става доктор по право в СУ „Св. Климент Охридски“. От 2007 г. е магистър по право на Европейския съюз и член-национален представител на България в Евроджъст. Автор е на множество статии, съавтор е в сборници и монографии. От началото на 2009 г. е съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. От 1996 до 2000 г. е хоноруван асистент по право в Катедрата по наказателноправни науки на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2000 г. е преподавател в Националния институт на правосъдието, а от 2008 г. е и лектор към Центъра за обучение на адвокати.

Съдия Панова е учредител и член на Управителния съвет на Българската асоциация по европейско право и член на Съюза на учените. Владее английски и руски език.

Съдия Надежда Джелепова е с над 35 години юридически стаж. Завършила е „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Започнала е професионалната си кариера през 1983 г. като стажант – съдия и след това като младши – съдия  в Софийския окръжен съд. Две години по-късно е назначена за районен съдия в Районен съд – Елин Пелин, където работи до 21 август 1989 г. От 1 септември 1989 г. до 1 декември 1991 г. е арбитър в Градски държавен арбитраж. Назначена е за съдия в Софийския окръжен съд на 2 декември 1991 г., като през 1995 г.  е избрана за заместник-председател на същия съд.

Във Върховния административен съд е съдия от 23 октомври 2000 година. През март т. г. съдия Джелепова беше избрана за заместник-председател на Върховния административен съд и за ръководител на Втора колегия. Кандидатурата й  беше предложена от председателя на ВАС Георги Чолаков и беше подкрепена с мнозинство от Пленума на съдиите на ВАС. Подкрепа изрази и неправителствената организация „Юристи срещу корупцията“.

През годините е била лектор в професионални обучения, организирани от Националния институт на правосъдието.

 

Равносметка

Първи от парламента в КС бе избран Красимир Влахов. Днес той също бе на Общото събрание – макар да подаде искане за освобождаване като върховен съдия, губи качеството на магистрат от деня на встъпването му в КС. ()

След днешното гласуване целият екип на бившия председател на ВКС Лазар Груев (и той бивш конституционен съдия) израсна и стигна до Конституционния съд. Там вече са четирима негови заместници  – Гроздан Илиев (избран преди 6 г.), Таня Райковска (избрана преди 3 г.), Павлина Панова и Красимир Влахов, при сегашната ротация. По-важно е друго – и Панова, и Влахов са признати специалисти в материята, с която се занимават – съответно гражданско и наказателно право. Райковска също бе търговски съдия с репутация. И от тях се очаква да са на висота и в КС.

Гласуваната днес подкрепа на зам.-председателя на ВАС Надежда Джелепова, която отскоро е в ръководния екип на съда, също е говоряща. По-късно стана ясна и номинацията на президената Радев, който излъчи за конституционен съдия проф. Атанас Семов.

На снимката: Павлина Панова. Публични снимки на Надежда Джелепова още няма

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.