Последни новини
Home / Законът / Павлина Панова и Надежда Джелепова са новите конституционни съдии от съдийската квота (допълнена)

Павлина Панова и Надежда Джелепова са новите конституционни съдии от съдийската квота (допълнена)

Defakto.bg

Зам.-председателят на ВКС Павлина Панова и зам.-председателят на ВАС Надежда Джелепова са новите конституционни съдии, които ще положат клетва на 13 ноември.

Двете спечелиха надпреварата от втори тур, в който конкурентите бяха четирима.

При 169 действителни бюлетини за избор се искаха 87 гласа.

Павлина Панова получи 104 „за“, Надежда Джелепова – 90 „за“.

Резултатите на другите двама претеденти: Дария Проданова – 45 гласа, Емануела Балевска – 63 гласа.

Избраните

Съдия Павлина Панова е завършила „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1992 г. Започва работа като прокурор в Софийската районна прокуратура. През 1994 г. е назначена в Софийския районен съд, а от април 1998 г. става съдия в Софийския градски съд. От 2001 до 2007 г. работи в Софийския апелативен съд, като от април 2007 г. е съдия във Върховния касационен съд. От март 2013 г. е заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

Специализирала е в „Т.М.С. Ассер Институт“ в Хага. Преминала е специализиран курс на обучение по право на ЕС в Германия и в Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Има специализации в Дания, Полша и Франция. През 2004 г. става доктор по право в СУ „Св. Климент Охридски“. От 2007 г. е магистър по право на Европейския съюз и член-национален представител на България в Евроджъст. Автор е на множество статии, съавтор е в сборници и монографии. От началото на 2009 г. е съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. От 1996 до 2000 г. е хоноруван асистент по право в Катедрата по наказателноправни науки на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2000 г. е преподавател в Националния институт на правосъдието, а от 2008 г. е и лектор към Центъра за обучение на адвокати.

Съдия Панова е учредител и член на Управителния съвет на Българската асоциация по европейско право и член на Съюза на учените. Владее английски и руски език.

Съдия Надежда Джелепова е с над 35 години юридически стаж. Завършила е „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Започнала е професионалната си кариера през 1983 г. като стажант – съдия и след това като младши – съдия  в Софийския окръжен съд. Две години по-късно е назначена за районен съдия в Районен съд – Елин Пелин, където работи до 21 август 1989 г. От 1 септември 1989 г. до 1 декември 1991 г. е арбитър в Градски държавен арбитраж. Назначена е за съдия в Софийския окръжен съд на 2 декември 1991 г., като през 1995 г.  е избрана за заместник-председател на същия съд.

Във Върховния административен съд е съдия от 23 октомври 2000 година. През март т. г. съдия Джелепова беше избрана за заместник-председател на Върховния административен съд и за ръководител на Втора колегия. Кандидатурата й  беше предложена от председателя на ВАС Георги Чолаков и беше подкрепена с мнозинство от Пленума на съдиите на ВАС. Подкрепа изрази и неправителствената организация „Юристи срещу корупцията“.

През годините е била лектор в професионални обучения, организирани от Националния институт на правосъдието.

 

Равносметка

Първи от парламента в КС бе избран Красимир Влахов. Днес той също бе на Общото събрание – макар да подаде искане за освобождаване като върховен съдия, губи качеството на магистрат от деня на встъпването му в КС. ()

След днешното гласуване целият екип на бившия председател на ВКС Лазар Груев (и той бивш конституционен съдия) израсна и стигна до Конституционния съд. Там вече са четирима негови заместници  – Гроздан Илиев (избран преди 6 г.), Таня Райковска (избрана преди 3 г.), Павлина Панова и Красимир Влахов, при сегашната ротация. По-важно е друго – и Панова, и Влахов са признати специалисти в материята, с която се занимават – съответно гражданско и наказателно право. Райковска също бе търговски съдия с репутация. И от тях се очаква да са на висота и в КС.

Гласуваната днес подкрепа на зам.-председателя на ВАС Надежда Джелепова, която отскоро е в ръководния екип на съда, също е говоряща. По-късно стана ясна и номинацията на президената Радев, който излъчи за конституционен съдия проф. Атанас Семов.

На снимката: Павлина Панова. Публични снимки на Надежда Джелепова още няма

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът оправда протестъра Петър Кърджилов по обвинение за хулиганство през лятото на протестите от 2020 г.

Конфликтът  с фенка на Борисов не е престъпление Софийски районен съд  оправда протестъра Петър Кърджилов …

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.