Последни новини
Home / Законът / На първо четене – парламентът гласува Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

На първо четене – парламентът гласува Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

Defakto.bg

Майките продължават протестите, докато В. Симеонов напусне поста

В програмата на парламента за първо четене бяха предвидени  Законопроекта за хората с увреждания и Закона за личната помощ.   Те предвиждат допълнително финансиране и въвеждане на индивидуална оценка на потребностите.

Кабинетът предлага да бъде  създадена  Държавната агенция за хората с увреждания, която ще заработи от  от 1 януари 2021 г и ще бъде правоприемник на Агенцията за хората с увреждания.

През Закона за хората с увреждания ще се създаде и Съвет за наблюдение с 4-годишен мандат, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания.  Законопроектът въвежда нов подход за социално приобщаване чрез оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. На законово ниво се предвижда получаване на месечна финансова подкрепа, която ще се изчислява на базата на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Месечната финансова подкрепа ще бъде отпусната от 1 януари 2019 г. Ще се предоставят и помощи за медицински изделия. Въвежда се „квота на работната сила“ в публичната и в частната сфера.  Квотният принцип ще се отнася за работодатели с численост на персонала от 50 и повече работници и служители.  Записано е, че времето през което са полагани  грижи за човек с увреждане, ще се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране.

Депутатите ще разгледат на първо четене и Законопроекти за личната помощ с вносители БСП и „Воля“. В тях се предлага е хората с увреждания да избират асистентите си, да договарят условията и да прекратяват договорите. Заложено е и предоставянето на асистентска услуга за хората с най-тежките увреждания и децата с ТЕЛК, а предвидените допълнителни средства са в размер на 105 милиона лева.  Личната помощ ще се предоставя въз основа на индивидуална оценка на потребностите.

За тази вечер е планиран пети пореден протест на майки на деца с увреждания и граждани с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов.  В 17 и 30 часа пред сградата на Министерския съвет се очаква да се съберат хора, несъгласни с изказванията му по адрес на протестиращите майки. Родителите  не приемат извинението на Симеонов,  поднесено в сряда по настояване на коалиционния съвет. Решени са да протестират всеки ден, докато той не напусне поста.

Емил Мавродиев, баща на 18-годишния Петър, успя да качи инвалидната количка на сина си по стълбите до приемната на Министерски съвет. Снимка БГНЕС

„Дано да се засрамят. През годините не съм усетил такова нещо. На приказки от време на време има някакъв срам, но в действията – не.   За Валери Симеонов – това е кощунство. Ако той оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, не мога да намеря дума за това… Не се обиждам от неговите приказки, а ги усещам като някакво обвинение – все едно моето дете е здраво и право, а аз просто лъжа и се мъча нещо да изкрънкам от институциите и държавата“.

Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Емил Мавродиев – бащата, който заведе своя 18-годишен син за няколко часа при премиера, за да види как се гледат деца с увреждания.

Редно е вицепремиерът Симеонов да подаде оставка, смята бащата.

По-късно депутатите приеха на първо четене и двата закано – Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

Законът за хората с увреждания предвижда 150 милиона лева допълнителна финансова помощ, въвеждане на комплексна индивидуална оценка на потребностите, квоти за заемане на работа на хора с увреждания, както и създаване на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет.

В началото на дебатите Виолета Желева от БСП изрази част от опасенията на левицата относно Закона за хората с увреждания.

„Основното е, че системна промяна няма да има. Поне на този етап, това ще се случи след две години. Възприета е индивидуална оценка на потребностите, но с твърде неясен статут. Въпреки значително по-добрата база на изчисляване на сегашната финансова подкрепа една голяма част от хората с увреждания – тези с ТЕЛК решение от 50 до 70,99 процента, ще останат с много минимално подпомагане“.

Един от акцентите в дебата бе вицепремиерът Валери Симеонов, за когото от БСП настояха да бъде в залата, а председателят на НС Цвета Караянчева се ангажира да предаде поканата.

След като стана ясно, че  той няма да уважи искането на опозицията,  Светлана Ангелова от ГЕРБ обяви, че управляващите предлагат решение на скандала, породен от записа в проектозакона, от който се разбира, че  председател на  Съвета за хората с увреждания ще бъде  именно  Симеонов. „Уважаеми колеги, няма драма. Ние от парламентарната група на ГЕРБ ще направим предложение между първо и второ четене – министърът на труда и социалната политика да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания“.

Според Антон Кутев и Корнелия Нинова решението е оставка, а не поправка на закона.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.