Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите притеснен дали независимост се пази чрез НК

Съюзът на съдиите притеснен дали независимост се пази чрез НК

Defakto.bg

Дни след като съдийската колегия на ВСС гласува Стандартите за независимост, Съюзът на съдиите публично разпространи позицията си по тях.

Прави впечатление, че съсловната организация е твърде въздържана към най-оспорваната част от документа – предлагането на промяна в НК, която да криминализира умишлените атаки срещу магистрати като престъпление срещу правосъдието.

Какво казват от ССБ?

Съюзът на съдиите в България оценява положително и приветства демонстрираната от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет воля и предприетите конкретни действия за утвърждаване на стандартите за независимост на съдебната власт и възприемане на критерии за идентифициране на заплахи за независимостта и авторитета на магистратите.

Огласяването на тези критерии е необходимо условие за предвидимо и последователно изпълнение от страна на ВСС на възложената му от Конституцията и ЗСВ функция за отстояване на независимостта на съдебната власт.

Приетият в заседанието на Съдийската колегия на ВСС от 23-ти ноември 2018 г. документ по задълбочен и обоснован начин разглежда всички аспекти на независимостта на органите на съдебната власт, като се основава на утвърдените в правовите държавии в международен аспектстандарти. Надяваме се, че така възприетите достижения на тези стандарти ще бъдат неотклонно прилагани в практиката на СК на ВСС. Един от основните дефицити в работата и на предходните, и на настоящия състав на ВСС беше демонстрираният непоследователен подход при изпълнение на задължението на този орган да защитава отделните съдии и съдебната система като цяло от опитите за нелегитимна намеса и от злонамерените атаки.

Считаме за необходимо да изразим и становището си, че, преди да бъдат разгледани от Съдийската колегия на ВСС, възприетите в документа стандарти следваше да бъдат подложени на обсъждане от посочените и в него заинтересовани страни, каквито се явяват магистратите и техните професионални организации, останалите държавни органи и медиите. Такова обсъждане само би допринесло за отчитане на всички гледни точки и възприемане на стандарти и критерии за тяхното спазване от всички отговорни действащи лица. По този начин би могло да се избегне или допълнително аргументира предлагането на решения, които не се възприемат еднозначно, каквото се явява, например, препоръката към законодателя за прилагане на средствата на наказателното право.

Както е посочено в наскоро приетите Заключения и препоръки на Първата работна комисия на Международната съдийска асоциация подходът за разширяването на обхвата на отговорноста и правните средства за защита срещу неуважение към съда следва да бъде съобразен с особеностите на съответните юрисдикции и да представлява средство, когато други форми на защита са неприложими.

Правната действителност в България в недалечното минало е позволявала преследване по наказателноправен ред чрез повдигане на обвинение от общ характер за обида и клевета срещу длъжностни лица, което е направило възможно и използване на наказателната репресия срещу журналисти и медии, неудобни за актуалните тогава властимащи. В този смисъл изразяваме своята загриженост от възможното повторно допускане на подобни практики. Мислимо е предвиждането на други ефективни средства за защита в случаите на тенденциозна и злоумишлена критика, основана на изопачаване и/или невярно отразяване на факти.  

Като оценява високо усилията на колегите ни, разработили Стандартите, ССБ отново декларира готовност за участие в диалог и със съответните държавни органи, и с представителите на българските медии за утвърждаване на стандартипо въпросите заграниците между допринасящата за добросъвестното информиране на обществото критика към работата на съдебната власт и злонамеренитеатаки, както изавъзможните средства за защита в случаите на неприемливи посегателства срещу съда. Тезивъпроси имат пряко значение не само за отчетността на съдебната власт, информираността на гражданите иизграждането на общественото доверие в ефективно работеща съдебна система, но иза развитиетона свободна и честна медийна среда в нашата страна.В този смисъл те са от особено съществено значение за съдебната власт и медиите, но най-вече са значими за обществото.

 

Гр. София,                                          Председател на УС на ССБ

26.10.2018 г.                                                                 Атанас Атанасов

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.