Последни новини
Home / Законът / Единодушно, ВСС склони на „малко по-нисък“ бюджет – ще стигне за 10 % увеличение на заплатите и бонус от 1 заплата (допълнена)

Единодушно, ВСС склони на „малко по-нисък“ бюджет – ще стигне за 10 % увеличение на заплатите и бонус от 1 заплата (допълнена)

Defakto.bg

Безпрецедентно, съветът изрази „положително становище“ към разчетите на кабинета

От миналия петък насам правителството е завишило бюджетните разходи за съдебната власт за 2019-а година и разликатата между исканите от ВСС и предлаганите от МС средства е намаляла. Вместо първоначално заложените 666 317 000 лв. за съдебната власт за догодина, сега кабинетът е вдигнал сумата на 704 117 000 лв. ВСС искаше 769 400 000 лв., със 65 113 000 лв. повече. Но с 23 на 0 гласа днес склони и на по-малкото. Случва се за първи път.

При това положение парите ще стигнат за 10 % увеличение на заплатите на магистратите за 2019 г., а не със 17 %, както предлагаше ВСС. Ще има средства и за бонуси по 1 работна заплата за съдиите и прокурорите от спецправосъдието, както и за останалите магистрати, но според степента на натовареност. Парите за облекло на съдебните служители няма да бъдат пипани и остават по две средни бюджетни заплати годишно.

Това стана ясно от изявление на представляващия ВСС Боян Магдалинчев на извънредно заседание на съвета днес. По предложение на Магдалинчев, ВСС изрази „положително становище“ към правителствения проект. Което означава, че е склонен да се отстъпи от своите разчети. Така всеки получава увеличение, но не поисканото. Вероятно за поредна година няма да се изпълни и законовата норма, предвиждаща минималните магистратски заплати – на младшите съдии, прокурори и следователи, да е равна на две средни възнаграждения в бюджетната сфера.

За постигнати договорености вече стана ясно миналия петък, след срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и финансовия министър Владислав Горанов в Съдебната палата, оповестена от прокуратурата. Но тогава нови бюджетни разчети не бяха назовани.

Те са гласувани от МС вчера, когато кабинетът извънредно прие своя проектобюджет за 2019-а. А ВСС се нареди на опашката в тази процедура със заседание едва днес, при положение, че миналата седмица валяха протестни декларации от магистрати и служители по предлаганите от МФ бюджетни разчети, днес по темата с отворено писмо излязоха и от Съюза на съдиите. Въпреки че Народното събрание по закон е длъжно да разгледа и гласува поотделно проектобюджетите на ВСС и на МС, дотук винаги са се приемали разчетите на правителството.

Обясненията на Боян Магдалинчев

Боян Магдалинчев

Днес Боян Магдалинчев обясни следното:

„Имаше сериозно разминаване в разчетите ни с МФ в първоначалния вариант на правителствения проект. Бяха заложени показатели, по които не достигаха средствата за обезщетения на магистрати и служители, чието пенсиониране предстои – МФ даваше 6 милиона, ние искахме 14,6 милиона. Втори момент бяха допълнителните възнаграждения (популярно – бонуси, б.р.)- проектът на ВСС беше заложил до 3, алтернативно до 6 основни заплати за всички магистрати, за специализираните структури – до 6 основни заплати. С писмото от 26-и октомври ни уведомяват, че в окончателния вариант на МС има промени – заложени са 704 117 000 лв. за разходи на съдебната власт. Разликата с нашите разчети е 65 113 000 лв. Откъде? ВСС е заложил 17 % ръст на работната заплата – като компенсация на отминали години, когато индексация не е имало. Но за 2019-а МС прие ръст в бюджетната сфера с 10 %, това увеличение предлагат и на нас. С така заложените показатели увеличението ще е от 113 млн.лв. в сравнение с 2018 г. и ще ни осигури възможност за по-добър бюджет – повече пари за заплати, считано от 1 януари 2019 г., както и по една основна заплата допълнително възнаграждение в органите на съдебната власт с висока степен на натовареност, както и по една основна заплата допълнително в специализираните съдилища и прокуратури – по чл. 233, ал. 6 от ЗСВ. Средствата за облекло остават в размер на две средни бюджетни заплати“.

Въпроси

Лозан Панов попита дали новите разчети на МС, чието одобрение се предлага, са съгласувани с всички от съдебната власт. И посочи, че бюджетното увеличение за ВКС например е съвсем малко.

Красимир Шекерджиев се поинтересува дали с ръста на заплатите от 10 %, а не от 17 % ще се изпълни законовото изискване. И ако не – защо ВСС трябва да има положително отношение?

На това Магдалинчев отвърна, че изоставането на магистратските заплати „донякъде се дължи и на нас“. Но уточни – понеже не е имало достатъчно средства в бюджета.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.