Последни новини
Home / Законът / Иво Прокопиев е потърсил правна защита от Съда по човешките права в Страсбург

Иво Прокопиев е потърсил правна защита от Съда по човешките права в Страсбург

Defakto.bg

Бизнесменът Иво Прокопиев се е обърнал към Европейския съд по правата на човека заради действията на антикорупционната комисия по  отнемане на имуществото –  това съобщи самият той в предаването „Тази сутрин” по bTV.  Делото е преминало етапа за допустимост, добави той.  Изявлението му е свързано със серия производства,  които държавното обвинение започна срещу него-. Прокопиев е категоричен, че натискът върху него е свързан с независимите разследвания на „Капитал и Дневник“,  чиито издател е той.

В петък Софийска градска прокуратура  обяви, че повдигнала  ново обвинение  в пране на пари председателя на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Иво Прокопиев и членовете на съвета Константин Ненов и Иван Ненков, съобщи  прокуратурата.  Тримата са с наложени мерки за неотклонение „подписка“ . Обвинението е за а престъпления по служба във връзка с изпълнението на  концесионните договори на „Каолин“.  

Иво Прокопиев e подсъдим заедно с бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков,  за продажбата на остатъчния дял от „EBH“ на занижени цени.  По това обвинение  бе наложен запор на имущество на Прокопиев за над 150 млн. лв. , но делото зацикли поради неясноти в обвинителния акт.

Според  Прокопиев обвинението срещу него за пране на пари е нелепо и никога няма да го внесат в съд. „Виждате какво се случва с обвинението за EVN – четири пъти съдът го връща, защото не може да разбере каква е причинноследствената връзка между това, което се твърди от прокуратурата и хората, които са обвинени”, посочи като пример Прокопиев.

По думите му е много важно мътната вода в приватизацията да се отдели от чистата. Според Прокопиев  „Каолин” е обратното на това, което се случва в „Полимери”.

„Каолин“ е работещо предприятие, собственост в момента на световно известна фирма и от едно фалирало навремето предприятие сега е в основата на цял керамичен клъстер с много преки и косвени ефекти върху икономиката”, заяви той.

Прокопиев смята, че огласяването на повдигането на обвинението на прокуратурата е направено нарочно сега, като конкретна причина е последният брой на издавания от него вестник „Капитал“ с материали за т.нар. „дупка на Гергов“ във Варна и други.

„Съвпадението с акциите срещу Баневи са нарочно търсен ефект – да съберат двата сюжета заедно. Това което излиза над чертата обаче е тоталната, груба и незаконна атака срещу всички независими медии в България. Това което се случва на мен не е прецедент, има преследвания срещу издателите на вестник „Сега” и „Клуб Z”.

Нека за тези разследвания, свързани с медиите да бъде провлечен международен прокурор или поне международни наблюдатели”, призова Иво Прокопиев.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

3 коментара

  1. Прокопиев е извършил много престъпления и следва да понесе наказателна отговорност за това.

  2. Прокопиев трябва да изгние в затвор и всеки нормален съд ще го прати там.

  3. Марков

    Прокопиев сигурно предусеща, че и неговото време наближава и той ще е поредния олигарх, който ще свърши в затвора, както се случи с Арабаджиеви и Баневи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.