Последни новини
Home / Законът / Четири години затвор за бившия зам-външен министър Христо Ангеличин, ексминистърът Даниел Митов – оправдан

Четири години затвор за бившия зам-външен министър Христо Ангеличин, ексминистърът Даниел Митов – оправдан

Defakto.bg

Ефективна присъда от четири години затвор и 4000 лева глоба за бившия зам.-външен министър Христо Ангеличин определи днес спецсъдът. Той е признат за виновен по делото за самолетните билети на Външно, за които е ползван чужд контрагент – този на Министерството на земеделието. Ексминистърът Даниел Митов бе оправдан.

Конкретно обвинението бе за това, че от януари до юли 2016 г. МВнР е превело  494 458,03 лева за самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки за служебни командировки на служителите си на търговско дружество, без проведена специална обществена поръчка за това. Въпросният контрагент е спечелил поръчка, обявена от земеделското ведомство, а после между двете министерства били сключени две споразумения, по силата на които и Външно да ползва неговите услуги.

Ангеличин е виновен за безстопанственост, прецени Пламен Панайтов от спецсъда. Мотивът му за ефективната присъда: бившият зам.-министър е възстановил парите, но генералната превенция изисква наказанието да е поне 4 г. лишаване от свобода, а то може да е само ефективно (при над 3 г. условна присъда не се допуска).

Това е втората поред присъда за Ангеличин. В началото на месеца той вече бе наказан от спецсъда, но с 2 години условно, отново за безстопанственост. Този път ставаше дума за неупражнен контрол при закупуването на телефонни централи в 12 задгранични представителства.

И двете присъди не са окончателни.

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.