Последни новини
Home / Законът / Четири години затвор за бившия зам-външен министър Христо Ангеличин, ексминистърът Даниел Митов – оправдан

Четири години затвор за бившия зам-външен министър Христо Ангеличин, ексминистърът Даниел Митов – оправдан

Defakto.bg

Ефективна присъда от четири години затвор и 4000 лева глоба за бившия зам.-външен министър Христо Ангеличин определи днес спецсъдът. Той е признат за виновен по делото за самолетните билети на Външно, за които е ползван чужд контрагент – този на Министерството на земеделието. Ексминистърът Даниел Митов бе оправдан.

Конкретно обвинението бе за това, че от януари до юли 2016 г. МВнР е превело  494 458,03 лева за самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки за служебни командировки на служителите си на търговско дружество, без проведена специална обществена поръчка за това. Въпросният контрагент е спечелил поръчка, обявена от земеделското ведомство, а после между двете министерства били сключени две споразумения, по силата на които и Външно да ползва неговите услуги.

Ангеличин е виновен за безстопанственост, прецени Пламен Панайтов от спецсъда. Мотивът му за ефективната присъда: бившият зам.-министър е възстановил парите, но генералната превенция изисква наказанието да е поне 4 г. лишаване от свобода, а то може да е само ефективно (при над 3 г. условна присъда не се допуска).

Това е втората поред присъда за Ангеличин. В началото на месеца той вече бе наказан от спецсъда, но с 2 години условно, отново за безстопанственост. Този път ставаше дума за неупражнен контрол при закупуването на телефонни централи в 12 задгранични представителства.

И двете присъди не са окончателни.

About De Fakto

Проверете също

След окончателното “Невинни!” съдии искат обезщетения от ВСС

Двама бивши председатели на Военноапелативния съд – Веселин Пенгезов и Петър Петков (на снимката) са …

Румен Радев: Борисов, който не се трогна за битите български протестиращи, тръгна да “освобождава” други народи

“Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.