Последни новини
Home / Законът / Велизар Енчев: Основен източник на пари за ВМРО е услугата за продажба на българско гражданство на македонци

Велизар Енчев: Основен източник на пари за ВМРО е услугата за продажба на българско гражданство на македонци

Defakto.bg

Агенцията за българите в чужбина са предоставени твърде много права

Корупцията при раздаване на българско гражданство придоби международни мащаби

Под 5% от лицата, които са получили български документи, са останали у нас

Велизар Енчев

Доказването на български произход при кандидатстването за гражданство е съпроводено с голям корупционен риск, като от години има сигнали за неуредици, но едва през последната година проблемът е придобил международен мащаб. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин” журналистът, политик и бивш разузнавач Велизар Енчев и бившият зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина Спас Ташев. Самият Велизар Енчмев е изпратил четири писма до Европейската комисия във връзка с корупция при издаване на български паспорти, които са се оказали  пропуск за лесен достъп до Европейския съюз.

Вчера над 20 души, сред които – и сегашното ръководство на структурата, бяха арестувани във връзка с разследване за документни и длъжностни престъпления и корупция. Днес се очаква прокуратурата да им повдигне конкретни обвинения, а в сряда да даде подробности около акциата в Държавната агенция за българите в чмужбина.

Енчев напомни , че във френския печат през пролетта на тази година е излязло обширно разследване за търговията с европейски паспорти на българска територия и за лицата от престъпния контингент, които се възползват от нея. Журналистът посочи, че според публикацията „един вицепремиер националист и поне един министър са замесени в търговията с паспорти”.

По думите му ДАБЧ е под надзора на Валери Симеонов (НФСБ), но от 2014 г. до момента за всички началници на агенцията е гарантирал Красимир Каракачанов (ВМРО).

Френската медия базира своя текст в голяма степен на сигналите на уволнения експерт от Дирекция „Българско гражданство” в правосъдното министерство Катя Матева. Тя е писала до ред европейски институции, ДАНС и премиера с конкретни данни. По-късно и тя, и съпругът й са уволнени от постовете си в държавната администрация.

Енчев я цитира, като каза, че „основен източник на пари за ВМРО е услугата за продажба на българско гражданство на македонци”, като в това са замесени две фирми за преводи и адвокатска кантора.

Той посочи, че в офиса на един от замесените са били открити празни бланки. Става дума за човек, който има кабинет в съседство на този на Каракачанов и който е нещатен сътрудник на депутат от националистите.

Енчев също е започнал кореспонденция с европейските институции по въпроса. Според него именно външният натиск е довел до вчерашната акция в ДАБЧ.

„Българските медии изобилстват с публикации от поне 10 г. за очевидни проблеми в системата по предоставяне на българско гражданство”, посочи и Спас Ташев, като призна, че е бил „предаден” в опитите си да се справи с корупционните практики.

Като експерт към ресорната парламентарна комисия той е виждал сигнали за рушвети, но искани от посредници, а не от служители на ДАБЧ. Ташев обаче посочи, че знае за недопустими практики с цел забавяне на тези, които не си плащат – изпращане на актове за раждане в Института по криминалистика на МВР и, даже и експертите да установят, че документът е истински, след това пред МП от агенцията да твърдят, че става дума за фалшификат.

„Най-голям въпрос трябва да бъде какъв е ефектът от това, че сме дали 153 000 паспорта. Под 5% от лицата, получили българско гражданство, живеят на територията на България”,заяви  Ташев.

Схемите за търговия с българско гражданство са построени хитро, изнесени са от Агенцията за българите в чужбина, дадени са правомощия на преводачески агенции или на дружества на българи зад граница, които събират информация от документите на желаещите да получат българско гражданство и самите лица са принуждавани да се обръщат именно към тези агенции. Това каза  пък председателят на Комисията за политиките за българите в чужбина Андон Дончев пред БНТ.

Според него на Агенцията за българите в чужбина са предоставени твърде много права. Дончев посочи, че хората са насочвани съзнателно към тези агенции и „така се разваля самия процес“. „Така те са давали пари на тези агенции, а получаването на гражданство е безвъзмездна процедура“, добави той.  „Още в началото, когато поех поста, получавахме сигнали главно от граждани на Украйна, че не могат да си подадат документите към Агенцията за българите в чужбина, понеже системата е много сложна и създава много пречки. Свикахме заседания по темата и още тогава имахме съмнения, че има схеми. Те са построени преди 7-8 години“, коментира Дончев

Той обясни, че български произход се удостоверява по наличието на възходящ роднина, който има такъв произход. „В закона за българите, живеещи зад граница са описани кои документи са им необходими. Пробойните не са в закона, а са в това, че може би са предоставени твърде много права на Агенцията за българите, живеещи в чужбина.

Първо правото тя да лицензира и да дава право на български дружества зад граница да издават удостоверение за това, че дадено лице има български произход. Те дават право на лица по техен критерий, на които те доверяват да издават удостоверение за български произход, като на практика тези лица мога да нямат такъв произход, да нямат никакъв документ, който да свидетелства за български произход. Но определено дружество, което е лицензирано от Агенцията за българите в чужбина, удостовери, че лицето има такъв произход, в агенцията на база този документ от дружеството, вече задължително му издават документ за български произход“, заяви той.

„Но документите се проверяват след това от ДАНС и МВР и ако на следващ етап се свърши добре работата рискът опасно лице да получи гражданство е минимизиран“, бе категоричен Дончев

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.