Последни новини
Home / Законът / След решението на Конституционния съд, Данаил Кирилов и Ревизоро с предложения за НПК

След решението на Конституционния съд, Данаил Кирилов и Ревизоро с предложения за НПК

Defakto.bg

Промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) след решението на Конституционния съд са внесли шефът на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти).

На 9 октомври мнозинството в КС обяви за противоконституционни две атакувани от адвокатите норми в НПК и отхвърли другите искания. Конституционните съдии зачертаха новото правило, че разпоредително заседание не се отлага заради отсъствие на адвокат, освен ако защитата не е била задължителна (чл. 247в, ал.1, т.3 НПК). Както и забраната в касационната жалба и протест изобщо да се навеждат възражения за съществени нарушения на процесуалните правила, допуснати в досъдебното производство (чл. 351, ал.2 НПК). И двата текста бяха в пакета промени от 2017 г., обявени за реформа в наказателния процес, която дисциплинира участниците в производството.

Емил Димитров (Ревизоро)

Сега Кирилов и Ревизоро заявяват, че с проекта си прецизират двете норми в съзвучие с произнасянето на КС, но и в синхрон със закона, та да се избегне риска от неясноти и противоречива практика.

Накратко: двамата управляващи предлагат занапред разпоредително заседание да се отлага заради липсата на защитник, но само ако то е по „уважителни причини“. А в касационната жалба и протест да се навеждат само възражения, свързани с допускането, събирането, проверката и оценката на доказателствата в досъдебното производство.

Конкретните им предложения са:

Чл. 247в. (Нов – ДВ, бр. 63 от 2017 г., в сила от 05.11.2017 г.) (1) Разпоредителното заседание се отлага, когато не се яви:
1. прокурорът;
2. подсъдимият, ако явяването му е задължително, освен в случаите по чл. 269, ал. 3;
3. защитникът
(2) Неявяването на пострадалия или неговите наследници и ощетеното юридическо лице, както и на защитника, извън случаите по чл. 94, ал.1, без уважителна причина не е пречка за провеждане на разпоредителното заседание.
(3) Разпоредителното заседание не се отлага, ако пострадалият или неговите наследници, както и ощетеното юридическо лице не са намерени на посочен от тях адрес за призоваване в страната.
Второто предложение на Кирилов и Ревизоро е чл. 351, ал. 2 да се измени така: „С касационната жалба и протест не могат да се правят възражения за съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство с изключение на тези, свързани с допускане, събиране, проверка и оценка на доказателствата и доказателствените средства„.

Мотивите

В мотивите си Данаил Кирилов и Емил Димитров заявяват, че така изцяло се съобразяват с казаното от Конституционния съд, като в същото време прецизират нормите на НПК, за да се избегне противоречивото им прилагане.

Отпадането на текста в чл. 247в, обявен за противоконституционен, създава „неправилното впечатление, че се въвежда задължително участие на защитник в разпоредителното заседание, каквато не е била идеята на законодателя и каквато норма в чл. 94, ал.1 НПК липсва“, пишат Кирилов и Ревизоро. Не може да се толерира отлагането на разпоредителното заседание, без защитникът да е посочил основателна причина за това, категорични са те.

Ако проектът им бъде приет, неявяването на защитник по уважителна причина винаги ще е основание за отлагане на делото, но ако уважителната причина липсва, то ще се провежда, обобщават двамата.

Новата редакция на чл. 351, ал.2 пък се обяснява така: след обявяването на нормата за притовоконституционна, на практика с касационната жалба и протест могат да се навеждат неограничени възражения за допуснати съществени процесуални нарушения, което създава „абсурдна ситуация“ и обезсмисля направената реформа в наказателния процес, целяща да „дисциплинира участниците в производството“. Затова Кирилов и Димитров предлагат редакция, реципрочна на възраженията, които могат се правят с въззивната жалба и протест – за допускането, събирането, проверката и оценката на доказателствата.

Проектът е в дневния ред на правната комисия утре.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.