Последни новини
Home / Законът / След скандала с арестите в Агенцията за българите в чужбина, тръгват промени в Закона за българското гражданство

След скандала с арестите в Агенцията за българите в чужбина, тръгват промени в Закона за българското гражданство

Defakto.bg

За година са направени откази за издаване на удостоверения за български произход на повече от 750 души – това обяви в Стара Загора,    ден след арестите в Държавната агенция за българите в чужбина правосъдният  министър Цецка Цачева.  Разследването на прокуратурата е за организирана престъпна група за длъжностни и документни престъпления и корупция. Сред задържаните са председателят и главният секретар на агенцията Петър Харалампиев и Красимир Томов заедно с още 20 души.

Направените откази за издаване на удостоверения за български произход показвали, че  има проблеми в Агенцията за българите в чужбина, коментира Цачева.  По думите ѝ проблемите са с издаването на удостоверенията за личност и произход.  От месец май 2017 до края на юни тази година Министерството на правосъдието е предложило на вицепрезидента да откаже българско гражданство на 750 случая по различни причини, включително и на 96 криминално проявени лица, информира Цачева.

Очевидно скандалът с арестите в Агенцията за българите в чужбина са убедили  (най-после) управляващите, че и самият закон позволява злоупотреби –   Цачева е съобщи, че се подготвя промени в Закона за българското гражданство: „Работна група преосмисля и има за задача да предложи промени в Закона за българското гражданство в две главни направления. Първото е – придобиване на българско гражданство по произход, а втората група е свързана с възможността за придобиване на българско гражданство по натурализация чрез така наречените инвестиции. Имам уверението от Министерството на икономиката, че ще дадат становище, за да се види какъв е реалният ефект от тези инвестиции, разкриват ли се действителни работни места, има ли заетост“.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.