Последни новини
Home / Законът / След скандала с арестите в Агенцията за българите в чужбина, тръгват промени в Закона за българското гражданство

След скандала с арестите в Агенцията за българите в чужбина, тръгват промени в Закона за българското гражданство

Defakto.bg

За година са направени откази за издаване на удостоверения за български произход на повече от 750 души – това обяви в Стара Загора,    ден след арестите в Държавната агенция за българите в чужбина правосъдният  министър Цецка Цачева.  Разследването на прокуратурата е за организирана престъпна група за длъжностни и документни престъпления и корупция. Сред задържаните са председателят и главният секретар на агенцията Петър Харалампиев и Красимир Томов заедно с още 20 души.

Направените откази за издаване на удостоверения за български произход показвали, че  има проблеми в Агенцията за българите в чужбина, коментира Цачева.  По думите ѝ проблемите са с издаването на удостоверенията за личност и произход.  От месец май 2017 до края на юни тази година Министерството на правосъдието е предложило на вицепрезидента да откаже българско гражданство на 750 случая по различни причини, включително и на 96 криминално проявени лица, информира Цачева.

Очевидно скандалът с арестите в Агенцията за българите в чужбина са убедили  (най-после) управляващите, че и самият закон позволява злоупотреби –   Цачева е съобщи, че се подготвя промени в Закона за българското гражданство: „Работна група преосмисля и има за задача да предложи промени в Закона за българското гражданство в две главни направления. Първото е – придобиване на българско гражданство по произход, а втората група е свързана с възможността за придобиване на българско гражданство по натурализация чрез така наречените инвестиции. Имам уверението от Министерството на икономиката, че ще дадат становище, за да се види какъв е реалният ефект от тези инвестиции, разкриват ли се действителни работни места, има ли заетост“.

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.