Последни новини
Home / Законът / След скандала с арестите в Агенцията за българите в чужбина, тръгват промени в Закона за българското гражданство

След скандала с арестите в Агенцията за българите в чужбина, тръгват промени в Закона за българското гражданство

Defakto.bg

За година са направени откази за издаване на удостоверения за български произход на повече от 750 души – това обяви в Стара Загора,    ден след арестите в Държавната агенция за българите в чужбина правосъдният  министър Цецка Цачева.  Разследването на прокуратурата е за организирана престъпна група за длъжностни и документни престъпления и корупция. Сред задържаните са председателят и главният секретар на агенцията Петър Харалампиев и Красимир Томов заедно с още 20 души.

Направените откази за издаване на удостоверения за български произход показвали, че  има проблеми в Агенцията за българите в чужбина, коментира Цачева.  По думите ѝ проблемите са с издаването на удостоверенията за личност и произход.  От месец май 2017 до края на юни тази година Министерството на правосъдието е предложило на вицепрезидента да откаже българско гражданство на 750 случая по различни причини, включително и на 96 криминално проявени лица, информира Цачева.

Очевидно скандалът с арестите в Агенцията за българите в чужбина са убедили  (най-после) управляващите, че и самият закон позволява злоупотреби –   Цачева е съобщи, че се подготвя промени в Закона за българското гражданство: “Работна група преосмисля и има за задача да предложи промени в Закона за българското гражданство в две главни направления. Първото е – придобиване на българско гражданство по произход, а втората група е свързана с възможността за придобиване на българско гражданство по натурализация чрез така наречените инвестиции. Имам уверението от Министерството на икономиката, че ще дадат становище, за да се види какъв е реалният ефект от тези инвестиции, разкриват ли се действителни работни места, има ли заетост”.

About De Fakto

Проверете също

Лозан Панов предложи критерии за анализа на спецправосъдието. Дайте ни ден да осмислим, призоваха кадровици

Лозан Панов е предложителят на критериите и обхвата на анализа за спецсъдилищата. Дайте ни шанс …

Назначиха Димитър Фикиин в Софийския апелативен съд, повишиха още четирима във ВАС

Доскорошният председател на Военно-апелативния съд Димитър Фикиин (на снимката) бе преназначен в цивилния Софийски апелативен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.