Последни новини
Home / Законът / Без дебат и изслушване, Димитър Франтишек Петров стана и.ф. шеф на спецпрокуратурата

Без дебат и изслушване, Димитър Франтишек Петров стана и.ф. шеф на спецпрокуратурата

Defakto.bg

Единодушно прокурорската колегия на ВСС смени временнното ръководство на специализираната прокуратура. На мястото на Даниела Начева, която е и единствен кандидат за титуляр на поста, за и.ф. бе назначен Димитър Франтишек Петров. И Начева, и Петров в момента са зам.-ръководители на спецмагистратурата, ръководена доскоро от Иван Гешев – вече зам.-главен прокурор. Новият и.ф е предложен от Гешев, а Начева е подала молба за освобождаване като временен шеф.

На миналото си заседание обаче колегията бе решила да проведе изслушване и на тримата заместници – Начева, Петров и Детелина Йотова, заради съмнения за проблеми в административноорганизационната дейност.

Няма проблеми, обяви обаче днес Сотир Цацаров и се позова на проведени от него разговори и с Начева, и с Петров. Решението за изслушване бе отменено от колегията по предложение на друг кадровик – Йордан Стоев, с мотива, че при назначаване на и.ф. изслушване не се предвижда.

Преди гласуването на Димитър Франтишек Петров, който влезе в публичното пространство и синцидент с ученик пред училищна лавка, главният прокурор заяви: „Публикациите в определени медии, касаещи негови деяния, за които други медии били съобщили, очевидно не отговарят на истината и очевидно са подчинени на цели, може би свързани с процесуалното положение на собствениците на тези медии. Но това е обяснимо с оглед ситуацията, в която работят в момента прокуррорите от специализираната прокуратура. Не виждам причина г-н Петров да не ръководи временно тази прокуратура“. Никой от прокурорската колегия също не видя такава причина.

Гласуваха оставките на военен прокурор и следовател, обвинени в хулиганство

Днес кадровиците гласуваха и две оставки на военни магистрати.

Системата по свое желание напускат военния прокурор от София полк.Спас Илиев (бивш шеф на военноокръжната прокуратура) и следователят подп. Калоян Узунов. Оставките са в сила от днес.

Двамата са магистратите, за които прокуратурата съобщи, че се разследват за хулиганство след пиянски скандал със стрелба в заведение. Сотир Цацаров бе поискал дисциплинарното им уволнение.

След оставките дисциплинарни дела срещу тях няма да има, но наказателното не се прекратява. А до приключването му двамата няма да получат обезщетенията от 20 заплати при напускане. Ако бъдат осъдени с влязла в сила присъда обезщетение не им се полага.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.