Последни новини
Home / Законът / Без дебат и изслушване, Димитър Франтишек Петров стана и.ф. шеф на спецпрокуратурата

Без дебат и изслушване, Димитър Франтишек Петров стана и.ф. шеф на спецпрокуратурата

Defakto.bg

Единодушно прокурорската колегия на ВСС смени временнното ръководство на специализираната прокуратура. На мястото на Даниела Начева, която е и единствен кандидат за титуляр на поста, за и.ф. бе назначен Димитър Франтишек Петров. И Начева, и Петров в момента са зам.-ръководители на спецмагистратурата, ръководена доскоро от Иван Гешев – вече зам.-главен прокурор. Новият и.ф е предложен от Гешев, а Начева е подала молба за освобождаване като временен шеф.

На миналото си заседание обаче колегията бе решила да проведе изслушване и на тримата заместници – Начева, Петров и Детелина Йотова, заради съмнения за проблеми в административноорганизационната дейност.

Няма проблеми, обяви обаче днес Сотир Цацаров и се позова на проведени от него разговори и с Начева, и с Петров. Решението за изслушване бе отменено от колегията по предложение на друг кадровик – Йордан Стоев, с мотива, че при назначаване на и.ф. изслушване не се предвижда.

Преди гласуването на Димитър Франтишек Петров, който влезе в публичното пространство и синцидент с ученик пред училищна лавка, главният прокурор заяви: “Публикациите в определени медии, касаещи негови деяния, за които други медии били съобщили, очевидно не отговарят на истината и очевидно са подчинени на цели, може би свързани с процесуалното положение на собствениците на тези медии. Но това е обяснимо с оглед ситуацията, в която работят в момента прокуррорите от специализираната прокуратура. Не виждам причина г-н Петров да не ръководи временно тази прокуратура”. Никой от прокурорската колегия също не видя такава причина.

Гласуваха оставките на военен прокурор и следовател, обвинени в хулиганство

Днес кадровиците гласуваха и две оставки на военни магистрати.

Системата по свое желание напускат военния прокурор от София полк.Спас Илиев (бивш шеф на военноокръжната прокуратура) и следователят подп. Калоян Узунов. Оставките са в сила от днес.

Двамата са магистратите, за които прокуратурата съобщи, че се разследват за хулиганство след пиянски скандал със стрелба в заведение. Сотир Цацаров бе поискал дисциплинарното им уволнение.

След оставките дисциплинарни дела срещу тях няма да има, но наказателното не се прекратява. А до приключването му двамата няма да получат обезщетенията от 20 заплати при напускане. Ако бъдат осъдени с влязла в сила присъда обезщетение не им се полага.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.