Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд обяви за обсъждане оставката „Жаблянов“ и поправка в ГПК за достъп до касация

Конституционният съд обяви за обсъждане оставката „Жаблянов“ и поправка в ГПК за достъп до касация

Defakto.bg

Конституционният съд обяви за разглеждане по същество на две дела.  Едното е по искането на опозицията  срещу освобождаването на Валери Жаблянов,  зам.-председател на парламента.  Другото – срещу една от промените в ГПК за достъп до касационно обжалване.

Заседанието на съда ще се проведе на 6 ноември.

С гласовете на управляващата коалиция Жаблянов бе свален от поста на 21 февруари заради изразената позиция (по повод  Луковмарш),  че Народният съд е бил „необходимо и неизбежно правосъдие“. Докладчик по делото е Гроздан Илиев.

Депутатите (60) от БСП отнесоха въпроса до КС, а в искането си заявиха, че Жаблянов е наказан заради изказано от него мнение, с което са нарушени принципите на правовата държава, политическия плурализъм, както и гарантираните от Конституцията права на свободно мислене и слово. Депутатите от левицата цитириха пред КС и друг мотив за освобождаването на Жаблянов – че „възпрепятства грубо реда в залата и отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим и жертвите на възродителния процес и с тези си действия демонстрира пълно неуважение към българския парламентаризъм и българския народ“.

Според опозицията тези твърдения са безпочвени, неверни и недоказани и определят този мотив на вносителите като измислен и абсурден.  В искането им се сочеше, че  решението на парламента противоречи на още шест текста от Конституцията.   Недопустимо и противоконституционно е в една демократична и правова държава един свободен човек и народен представител, заемащ поста на заместник-председател на парламента, да бъде санкциониран чрез предсрочното му освобождаване от поста в парламентарното ръководство, само защото е упражнил своите конституционни права“, пише в жалбата на депутаттие от БСП, в чието искане се настоява решението на мнозиндството да бъде обявено за противоконституционно.

Също за разглеждане по същество КС е обявил и дело №10 , по което състав на Върховния касационен съд оспори  една от промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), свързана с достъпа до касация.

С промените в ГПК от 2017 г.   сред  основанията за касационен контрол в чл. 280, ал.2   бе записано, че независимо от предпоставките по ал. 1, въззивното решение се допуска до касационно обжалване при вероятна нищожност или недопустимост, както и при очевидна неправилност. За разширяването на достъпа до ВКС настояваха адвокати, и граждани.

Трима върховни съдии сочат в искането си до КС, че въведеният критерий е „неясен и неизясним“ за достъп до касация. Неощ, което противоречи на конституционния принцип за разделение на властите и не съответства на основното задължение на съдебната власт да дава защита на правата и на законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.

Съдия докладчик по делото е председателят на съда  Борис Велчев.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.