Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд обяви за обсъждане оставката „Жаблянов“ и поправка в ГПК за достъп до касация

Конституционният съд обяви за обсъждане оставката „Жаблянов“ и поправка в ГПК за достъп до касация

Defakto.bg

Конституционният съд обяви за разглеждане по същество на две дела.  Едното е по искането на опозицията  срещу освобождаването на Валери Жаблянов,  зам.-председател на парламента.  Другото – срещу една от промените в ГПК за достъп до касационно обжалване.

Заседанието на съда ще се проведе на 6 ноември.

С гласовете на управляващата коалиция Жаблянов бе свален от поста на 21 февруари заради изразената позиция (по повод  Луковмарш),  че Народният съд е бил „необходимо и неизбежно правосъдие“. Докладчик по делото е Гроздан Илиев.

Депутатите (60) от БСП отнесоха въпроса до КС, а в искането си заявиха, че Жаблянов е наказан заради изказано от него мнение, с което са нарушени принципите на правовата държава, политическия плурализъм, както и гарантираните от Конституцията права на свободно мислене и слово. Депутатите от левицата цитириха пред КС и друг мотив за освобождаването на Жаблянов – че „възпрепятства грубо реда в залата и отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим и жертвите на възродителния процес и с тези си действия демонстрира пълно неуважение към българския парламентаризъм и българския народ“.

Според опозицията тези твърдения са безпочвени, неверни и недоказани и определят този мотив на вносителите като измислен и абсурден.  В искането им се сочеше, че  решението на парламента противоречи на още шест текста от Конституцията.   Недопустимо и противоконституционно е в една демократична и правова държава един свободен човек и народен представител, заемащ поста на заместник-председател на парламента, да бъде санкциониран чрез предсрочното му освобождаване от поста в парламентарното ръководство, само защото е упражнил своите конституционни права“, пише в жалбата на депутаттие от БСП, в чието искане се настоява решението на мнозиндството да бъде обявено за противоконституционно.

Също за разглеждане по същество КС е обявил и дело №10 , по което състав на Върховния касационен съд оспори  една от промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), свързана с достъпа до касация.

С промените в ГПК от 2017 г.   сред  основанията за касационен контрол в чл. 280, ал.2   бе записано, че независимо от предпоставките по ал. 1, въззивното решение се допуска до касационно обжалване при вероятна нищожност или недопустимост, както и при очевидна неправилност. За разширяването на достъпа до ВКС настояваха адвокати, и граждани.

Трима върховни съдии сочат в искането си до КС, че въведеният критерий е „неясен и неизясним“ за достъп до касация. Неощ, което противоречи на конституционния принцип за разделение на властите и не съответства на основното задължение на съдебната власт да дава защита на правата и на законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.

Съдия докладчик по делото е председателят на съда  Борис Велчев.

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.