Последни новини
Home / Законът / САЩ официално оттегли искането за екстрадция на Желяз Андреев

САЩ официално оттегли искането за екстрадция на Желяз Андреев

Defakto.bg
През април пред Съдебната палата се стече голям митинг в защита на Желяз Андреев. На снимката Желяз и приятелката му Милена Здравкова.

Съединените американски щати официално оттеглят с нота искането си Желяз Андреев да бъде екстрадиран. Това съобщи в изявление пред медиите премиерът Бойко Борисов преди правителственото заседание днес.  Съединените щати обвиниха Андреев и още четирима българи за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия.Българските власти обаче отказаха да го задържат след обществен натиск. След това България САЩ започнаха консултации по искането за екстрадиция.

На 7 април 29-годишният Андреев беше задържан в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями във връзка с разследване за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Петима от 11-те обвиняеми по случая са българи. Те са работили в кол център на фирма, регистрирана в София и със седалище в Маями, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии. Според САЩ те са свързани с терористична дейност.

Щатските власти го обвиниха за  участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към Съединените американски щати, докато е бил служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американска фирма. Там Желяз Андреев е търгувал с авиационни части, като един от клиентите му е била сирийската компания „Сирия Ер“.

Пред Добричкия окръжен съд за отмяна на наложения му арест, Желяз Андреев заяви, че   като служител в отдел Продажби на „АВ Тронкс“ е изпълнявал задълженията си според трудовата си характеристика и никога не е предполагал, че те са в нарушение на американските закони.  Той категорично е отрече да е изготвял или фалшифицирал документи и подчерта, че никога не е посещавал Съединените щати, не е кандидатствал дори за виза.  В негова защита се яви и приятелката му Милена Здравкова, с която са били колеги във въпросната фирма. Тя е подкрепи думите му, че като работници на най-ниското йерархично ниво, те са изпълнявали нарежданията на своите преки ръководители.

Пред съда в Добрич прокуратурата поддържаше,  че са налице всички основания за екстрадицирането на българина, защото тероризмът се наказва и в двете държави. След като започнаха разговори на дипломатическо ниво,   главният  прокурор Сотир Цацаров заяви, че не са налице юридическите предпоставки за екстрадиция, защото не е налице включително изискваната двойна наказуемост – деянията, за които е повдигнато обвинение в САЩ, да са престъпления и в България.

Адвокатът на Желяз, Златка Стефанова внесе важен акцент –  в периода, за който е обвинен българинът (2013 2014 г.) ЕС и България не са били наложили ембарго на Сирия и дори само заради това,  той не е можел да извърши престъплението,  в което го обвинява щатската прокуратура.  

Андреев бе освободен от ареста с мярка „подписка“.  Някой иска да си измие ръцете с мен, коментира Желяз.

Работи се за сваляне на червената бюлетина, с която Андреев беше издирван.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

Йорданова обсъди наредбата за висшето образование по право с деканите на всички юридически факултети

   Министърът на правосъдието Надежда Йорданова и нейният заместник Борислав Ганчев обсъдиха във вторник наредбата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.