Последни новини
Home / Законът / „Случаят ДАБЧ“ – корупция без аналог в новата ни история, обяви Иван Гешев

„Случаят ДАБЧ“ – корупция без аналог в новата ни история, обяви Иван Гешев

Defakto.bg

Акции много, присъди малко, коментира президентът Румен Радев

Специализираната прокуратура внася искане за постоянно задържане на трима – председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, главния секретар Красимир Томов и един посредник. Четвъртият задържан, също посредник, е дама със сериозни здравословни проблеми и тя е с „парична гаранция“.

Обвиненията срещу Харалампиев са за ръководене на престъпна група, както и за подкупи и търговия с влияние. За търговия с влияние е обвинен и главният секретар. Останалите двама участници в групата са български и сръбски граждани, посредници в схемата. Имената им не бяха назовани.

Това бе обявено на специален брифинг днес, на който присъстваха зам.-главният прокурор Иван Гешев, председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, наблюдаващият прокурор от спецпрокуратурата Ангел Кънев.

Схемата е, че лица, които искат да получат удостоверения за българско гражданство, търсят съдийствие от агенцията. Става дума най-вече за граждани на Украйна и Молдова, които всъщност са с български корени, но чакали по година да получат удостоверения, което ги принуждавало да дават подкупи, каза прокурор Кънев. Установено е забавяне с около година на 20 000 преписки в ДАБЧ.

Тарифата за купуване на документи от ДАБЧ варирала между 5000 и 8000 евро и са издавани по 30-40 такива документа седмично.

Цената е зависела от това дали трябва да се ускори издаването на документ за български произход , какъвто желаещият действително притежава или трябва да се изготви фалшив документ. Основно в първата категория влизали граждани от Украйна и Молдова, а за вторите фалшиви удостоверения – граждани от съседни на България страни. Получаването на сумата се разпределяло по веригата от посредниците до ръководството на комисията. Според прокуратурата Харалампиев и Томов са получавали по около 1000 на всеки случай. Обвиненията към шефа на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5 000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат такива документи за българско гражданство. Главният секретар е обвинен, че два пъти повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. Групата се ръководела от Петър Харалампиев и е започнала да действа почти веднага, след като той встъпва в Агенцията.

В Кюстендил намерихме „бидони от документи“, обяви Иван Гешев. Операцията започнала с една среща с главния прокурор и полицията в Кюстендил и като преценили, че „има хляб“ в тази работа, включили и КПКОНПИ.

„Предположението ми е, че Петър Харалампиев е отишъл в ДАБЧ, за да осъществява лоши практики и най-вероятно схемата е съществувала и преди това. Българският и сръбският граждани, които са обвиняеми, също са от високите етажи на схемата – те са предавали парите на председателя и на главния секретар. Останалите 16, които бяха арестувани, са свидетели“, обяви зам.-главният прокурор.

Оценките

Иван Гешев

Това е най-сериозният случай за корупция по горните етажи и няма аналог в новата ни история, оцени станалото Иван Гешев. Увери, че били събрани конкретни доказателства за конкретни престъпления. Другото му определение бе, че е налице „престъпление срещу националните интереси, защото е срещу много хора, които са по-българи и от нас“.

„Този случай не е резултат от въздействие на чужди служби или правителства. Той започна с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, изобщо не са верни. Такива афери се случват в много страни от ЕС, включително и в Германия“, продължи Гешев. Асоциацията очевидно е с публикацията във френското издание „Нувел обсерватьор“ от тази пролет, в която се обобщаваше известното за търговията с наше гражданство и се излагаха подозрения за замесването на един „вицепремиер националист“.  Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев отбеляза, че въпреки включването на много хора и служби теч на информация не е имало.

Президентът и опозицията

„Акции много, присъди малко в България“, бе коментарът на президента Румен Радев днес. „Рано е да давам оценки. Това можем да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда. Но, при всички положения разследването и пресичането  на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс е задължително условие за заздравяване на държавността“, допълни още Радев. Каза и че всички постъпвали в президентството сигнали за злоупотреби с гражданството са изпращани в прокуратурата. Нищо не сме получили от „Дондуков“ -2, бе реакцията на зам.-главния прокурор Гешев.

От БСП настояха и правителството да понесе своята отговорност за случващото се в ДАБЧ, което не е от вчера и от днес, а не да оставя на мушката само по-малкия коалиционен партньор ВМРО. Както и да се проверят политическите връзки при разследването в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Крум Зарков обяви: „Настояваме за дълбочинно разследване не само на конкретните заподозрени, но и на всички техни политически връзки и евентуално покровителства. И спрямо това разследване ще заемем нашите позиции“.

От ДПС поискаха оставката на Симеонов, конкретно заради скандала с гражданството, което е в ресора му като вицепремиер.

Управляващите

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов излезе с друг прочит. А именно – че държавата „много ясно е показала политическата воля да се бори с корупцията със случая с Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/“.

„И Каракачанов, и Симеонов са били за това институциите да си свършат работата и всички тези сигнали за корупция да бъдат проверени. Има много ясно изразена политическа воля. Когато един вицепремиер не осуетява и подкрепя институциите да си свършат работата, смятате ли че това политическо дезертиране от отговорност?“, обяви Цветанов.
Сутринта лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов призна, че Петър Харалампиев е бил назначен за шеф на ДАБЧ по негово предложение. Както и че той, и депутати от ВМРО са оказвали натиск, но публичен и когато е имало необясними забавяния на даването на българско гражданство на хора от Македония. Но категорично отрече лично той или ВМРО да са участвали в „търговия“ с гражданството.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

Йорданова обсъди наредбата за висшето образование по право с деканите на всички юридически факултети

   Министърът на правосъдието Надежда Йорданова и нейният заместник Борислав Ганчев обсъдиха във вторник наредбата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.