Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата е проверявала сигнали за злоупотреби с българско гражданство, пратени от президенството

Прокуратурата е проверявала сигнали за злоупотреби с българско гражданство, пратени от президенството

Defakto.bg

 

Главният прокурор Цацаров  е получил  на 20 март 2017 г. писмо от главния секретар  на държавния глава, с  което  му е бил препратен  сигнал от тогавашния директор на  дирекция „Българско гражданство“ в Министерство на правосъдието, съобщава държавното обвинение.  Повод за съобщението са запитвания на медиите след казанато от президента Румен Радев в сряда,  че  „всички постъпвали в президентството сигнали за злоупотреби с гражданството са изпращани в прокуратурата“.  А по-късно на пресконференция  зам. главният прокурор Иван Гешев отрече в прокуратурата да са получавани сигнали от президентството.  

От днешното съобщение на прокуратурата се разбира, че сигнала, който през 2017 г.  е  изпратен на главния прокурор, е бил с твърдения за закононарушения  с предоставяне на българско гражданство, както и за „репресивна политика“от служебен и предходен министър към служителите в дирекция „Българско гражданство“.  Той е  проверяван от ВКП и ДАНС, но не са намерени данни за извършено престъпление.  По-късно е получен  втори сигнал за натиск над директора на дирекция  в МП.  И по него е извършена проверка, която също е приключила без данни за престъпление, поради което е последвал отказ за образуване на наказателно производство, посочва държавното обвинение.   

Материалите от проверките нямат отношение  към започналото разследване за злоупотреби в ДАБЧ,   по което  е обвиняем председателят на агенцията, се казва на финала в прокурорскто съобщение.

Цялото съобщение:

По повод запитвания от медии Пресцентърът на ПРБ представя следната информация:

На 20.03.2017 г. до главния прокурор е постъпило писмо от главния секретар на Президента на Република България, с което е изпратен сигнал, получен в администрацията на Президента на 09.03.2017 г.  Сигналът е бил подаден от лице, заемащо тогава длъжността „директор на дирекция „Българско гражданство“ в Министерство на правосъдието.

В него се излагат твърдения за закононарушения в МП и в ДАБЧ, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство. Изложени са и множество твърдения за „репресивна политика“ на служебен министър на правосъдието, както и на министъра – негов предшественик, по отношение на служителите в дирекция „Българско гражданство“.  Претендира се разпореждане на „ревизия“ на работата на министъра на правосъдието за периода юни 2016 г. – януари 2017 г., поради решения на Съвета за българско гражданство, взети в нарушение на закона. Към сигнала до Президента, от подателя му са приложени подадени вече сигнали до министър – председателя и до ДАНС.

С постановление от 31.03.2017 г. на прокурор от ВКП, на ДАНС е възложена пълна проверка по така изпратения сигнал. В хода й са изисквани документи и са снемани обяснения от бивши министри и заместник – министри на правосъдието, от бивш председател на ДАБЧ и от множество други длъжностни лица. Това е наложило удължаване на срока на проверката, като по нея, на 05.06.2017 г. е постъпил нов сигнал от същия подател /директор на дирекция в МП/, с оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия, свързани със служебното й правоотношение, от страна на заместник на министър – председателя. И този сигнал е бил предмет на проверка от ДАНС. Заключенията от представените от ДАНС справки за резултатите от проверките са за липса на данни за извършени престъпления. С постановление от 25.10.2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.

Материалите по тази прокурорска преписка, включително сигналът – повод за започване на проверката  /изпратен от главния секретар на Президента на 20.03.2017 г./ нямат отношение и не са послужили за започване на разследването по досъдебното производство, по което понастоящем е обвиняем председателят на ДАБЧ.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.