Последни новини
Home / Законът / Съдът остави в ареста трима обвинени за корупция в агенцията за българи в чужбина

Съдът остави в ареста трима обвинени за корупция в агенцията за българи в чужбина

Defakto.bg

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста председателят и главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, Красимир Томов, както и сръбския граждани Марко Стойов.

Харалампиев и Томов са обвинени, че са взимали подкупи, за да издават удостоверения за български произход. Според прокуратурата Стойов, който е сръбски гражданин, е бил посредник в схемата.

Харалампиев е обвинен за един подкуп от 5 000 евро, които според разследващите е взел, за да даде удостоверение на украинец, на когото преди това било отказано. Парите са дадени от Димитър Стойчев, който е основен прокурорски свидетел по делото.  Според него това се е случило на 31 август миналата година в кабинета на Харалампиев.

Според адвокатите на шефа на ДАБЧ,  по това време Стойчев изобщо не е бил в България.Те представиха снимки от фейсбук-профила му, според които тогава той е бил на почивка на остров Тасос.  Съдът обаче отказа да приеме снимките като доказателства.  В решението бе записано, че тези доказателства не са били събрани по реда на НПК, а освен това във фейсбук всеки може да посочи местоположение, различно от реалното си.

Въпреки че се говори за подкупи, при арестите и обиските никъде не са намерени пари, твърдят още адвокатите. Единствено у Стойов са намерени 150 евро, но те са били негови лични пари. Мъжът е арестуван в Кюстендил, малко след като влязъл у нас.

Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев обаче пари са открити. Той твърди, че от агенцията са приемали подкупи и под формата на биткойни.  Прокуратурата твърди, че около ДАБЧ е имало изградена мрежа от посредници, които редовно са се срещали с председателя й и всяка седмица му давали документи за около 15 души.  Удостверенията се издавали бързо срещу подкупи.  Делото е започнало от разследване на полицията в Кюстендил, която е започнала да след четвъртия обвиняем по делото – Петя Симеонова. Тя има преводаческа агенция, през която според прокуратурата са минавали кандидатите за удостоверение.

От чутото в съдебната зала станало ясно, че двама са ключовите прокурорски свидетели.  Това е заместник-директорът на ДАБЧ Димитър Владимиров, който най-вероятно ще бъде и и.д. шеф на агенцията. Той е бил натискат да се включи в корупционната схема, но отказал. Затова е бил заобикалян.

Преди решението на съда прокуратурата и защитата влязоха днес в задочен спор за наличието на корупционна схема в агенцията. Оценка на зам.-главният прокурор Иван Гешев, че това е дело без аналог, е цитирана  по време на пледоариите в съдебната зала от адвоката на Петър Харалампиев – Николай Кокинов, но с обратен знак – за да докаже, че по отсъствие на доказателства за взимане на подкупи от клиента му, това наистина е дело без аналог, съобщи БНР.

По-рано в четвъртък вицепремиерът Валери Симеонов отхвърли исканията на  БСП, ДПС и партия „Воля“ да подаде оставка заради започналото разследване за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).  Той обяви призивите за  несъстоятелни, защото  е само „администратор, който трябва да координира дейността“ на ДАБЧ. Подчерта, че няма право да ръководи, а и не му е вменено да управлява агенцията.

Валери Симеонов каза още, че през 2017 г. са получили сигнали за злоупотреби в агенцията. Имало е тогава и служител на агенцията, който е представил данни за злоупотребите на среща при него. Симеонов се е консултирал с вицепремиера  Красимир Каракачанов и след това от него е получил съгласие материалите да бъдат предоставени на специализираните служби. Последвала и втора среща, за да се провери колко се работи по въпроса.

Вицепремиерът каза още, че няколко пъти е предупреждавал председателя на агенцията Петър Харалампиев да не допуска злоупотреби.

Той не посочи дали дадените данни през 2017 г. са в основата на арестите от началото на седмицата, но каза: „Не мога безкритично да приема упреците с искането за оставка“.

Опозицията неотдавна поиска от Симеонов да подаде оставка и заради обидното отношение към майките на деца с увреждания.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.