Последни новини
Home / Законът / Бившият директор за българското гражданство Катя Матева: Имам доказателства за участието на Красимир Каракачанов в схемата

Бившият директор за българското гражданство Катя Матева: Имам доказателства за участието на Красимир Каракачанов в схемата

Defakto.bg

Четирима арестувани в Сърбия за „уреждане“ на тапии за „нови българи“

Имам доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство. Но няма да ги оповестявам по медиите, те са за компетентните органи. Това обяви в отговор на въпроси бившият директор на дирекцията за българското гражданство в МП Катя Матева, чиито сигнали за схемата за търговия с гражданството станаха публично достояние след акцията на прокуратурата в ДАБЧ. Не аз съм пуснала сигналите си по медиите, категорична бе Матева днес пред бТВ.

Тя е човекът, който активно се противопоставяше на даването на българско гражданство по облекчената процедура, ако липсват доказателства за българските корени на кандидата. Бе цитирана и в публикацията на „Нувел обсерватьор“, често напомняна напоследък. Днес Катя Матева направи публично изявление.

След започналото мащабно разследване на прокуратурата тази седмица тя  бе нападната от вицепремиера Красимир Каракачанов, който обяви, че търсела реванш, защото е била дисциплинарно уволнена заради престъпление по служба и от ДАНС й бил отнет допускът до секретна информация.

Бях дисциплинарно освободена от МП в края на 2017 г., не знам за какво престъпление, а за отнетия допуск от ДАНС научих от медиите, отговори днес Матева. И показа удостоверение от прокуратурата, че срещу нея няма повдигнати обвинения за каквото и да било.

Матева работи в министерството от 2005 г., когато след конкурс е назначена за експерт, впоследствие става директор на дирекцията за гражданството.

Днес тя обяви: на база дългия си стаж съм получавала сигнали за неправомерни практики, самата аз съм подала сигнали и до премиера, и до президента през 2016 и 2017 г. и съм ги подписала. „Това, което е подписано не е донос, дала съм ги за проверка. Има разследващи органи, които да проверят и да преценят информацията. Не е моя работа аз да събирам доказателства, а дори и да ги събера, те нямат процесуална стойност. Всичко е точно така, както съм го записала в сигналите“, категорична бе Матева.

Още от историята – всичко, според нея, започва през 2013 г., когато тогавашният зам.-правосъден министър, ресорен за гражданството, Илия Ангелов (министър бе Зинаида Златанова), сезира прокуратурата за нарушенията. Тогава именно Върховната административна прокуратура установи порочни практики при удостоверяването на българския произход и препоръча ред мерки, включително затягане на режима.

Къде е заровено кучето?

Облекчената процедура за даване на гражданство заради български произход е  толкова „предпочитана“, защото при нея от кандидатите се изисква само да са пълнолетни, да не са осъждани в България и да представят документ за произхода. За разлика от другите поискали гражданство, от тези кандидати не се изисква дори да владеят български език, очерта ситуацията Катя Матева. Именно за набавянето на въпросните „тапии“ в момента се разследват шефът на Държавната агенция за българите в чужбина, главният секретар и още двама.

И още от Матева: „Красимир Каракачанов каза, че е оказвал натиск върху министерството да се уважават молби на хора от Македония, които са без удостоверение за български произход, защото Македония е неговата кауза. Тезата е, че всички македонски граждани трябва да получат българско гражданство. Съгласна съм, ако това е записано в закона. За мен България е каузата. А държавната политика се прави при спазване на закона“.

На отправените й от вицепремиера обвинения, че е спирала молби от Македония, а е пускала такива от Турция, както и че работи в полза на ДПС, Матева цитира статистика. От 2001 до 2016 г., за 15 години 1200 души от Турция са получили българско гражданство срещу 70 000 от Македония и 31 000 от Молдова. Нещо повече, молбите от Турция са били не заради произход, а заради родител с българско гражданство – друга опция, дадена в закона. По този параграф гражданство са получавали и хора от Израел, деца на изселници от България там.

„В никаква партия не членувам, не ползвам политическа протекция, не познавам хола от ДПС. Аз съм била държавен служител, чиновниците изпълняват закона. Моята цел е била да се разкрие истината. Но след сигналите ми, тези хора още повече се издигнаха, особено Каракачанов.  Реших, че е абсолютно безсмислено да продължавам. Моята битка за закона и истината е била наивна“, каза Матева.

Заяви и друго – вицепремиерът Каракачанов неправомерно, в нарушение на Закона за личните данни и на този за държавния служител се е сдобивал с информация за нея, включително за уволнението й и отнетия допуск. А върху нея и семейството й се упражнява тотален натиск, подчерта Матева.

Реакцията от ВМРО не закъсня – депутати обявиха, че Матева ще бъде дадена на съд за клевета.

Арести в Сърбия

Междувременно властите в Сърбия са арестували четирима души по подозрения, че с подкупи са уреждали издаването на неверни документи, с които сърби могат да получат българско гражданство.

Съобщението е на интернет страницата на сръбското МВР. Акцията е проведена от полицията, Отдела за борба срещу корупцията и Специалния антикорупционен отдел на прокуратурата в Ниш.

Арестуваните са служител на общината в Пирот, лекар от Димитровград, още един гражданин на Димитровград и един на град Чуприя. За последните двама се смята, че през последните две години са плащали подкупи на лекаря от Димитровград да издава лъжливи уверения на трети лица, че са преминавали през определени прегледи.

За същите трети лица двамата са предавали подкупи и на служителя на общината в Пирот, за да записва в документите, че имат български произход. Целта е била тази невярна информация да бъде представяна на българските власти и да се получава българско гражданство.

В съобщението на сръбското МВР не се споменава на колко души са издадени такива неверни документи за посочения период от 2 години.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.