Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов предлага Галина Захарова за свой заместник

Лозан Панов предлага Галина Захарова за свой заместник

Defakto.bg

Наказателният съдия Галина Захарова да стане зам.-председател на Върховния касационен съд и да оглави Наказателната колегия. Това е предложението на Лозан Панов, което трябва да бъде гласувано от ВСС.

Захарова, в момента председател на Второ наказателно отделение, трябва да заеме мястото на отиващата в КС Павлина Панова. А кандидатурата й е била одобрена от пленума на ВКС днес с 60 гласа „за“ срещу 1 „против“, след изслушване. Това предвижда новата процедура по Закона за съдебната власт, като част от съдийското самоуправление.

Галина Захарова е известен съдия, беше и член на ВСС в преден състав. Тя и друга върховна съдийка Капка Костова станаха първите – и единствени засега – кадровици, дали оставка от съдебния съвет в знак на несъгласие с политиката на мнозинството.

Председателят на ВКС има тримата заместници, по един начело на трите колегии. Тази година за зам.-председател, ръководещ Гражданската колегия, бе избрана Светла Димитрова (преди това бе Красимир Влахов). Зам.-председател, начело на Търговската колегия, е Дария Проданова.

От ВКС съобщават:

„Съдия Захарова има над 30 години юридически стаж – изцяло в органите на съдебна власт. Тя започва кариерата си като стажант съдия в Софийския градски съд и е последователно младши съдия в този съд, районен съдия, а впоследствие и заместник-председател на Пети районен съд, съдия и заместник-председател на Софийския градски съд, съдия и заместник-председател на Софийския апелативен съд, а от 2013 г. е съдия във Върховния касационен съд, като от една година е председател на Второ наказателно отделение. В периода 2007 – 2011 г. тя е член на Висшия съдебен съвет. Лектор е в редица обучения, организирани от Националния институт на правосъдието.

В предложението на председателя на ВКС до Пленума на съда се казва: „Убеден съм, че отличната професионална квалификация на съдия Захарова е предпоставка да бъдат запазени високото качество на работата и екипността, създадени в Наказателната колегия. Дългогодишният ú юридически опит като съдия и заместник-председател на три съдилища и като член на ВСС е свидетелство за нейните организаторски качества, отговорност, независимост и справедливост, както и умение да отстоява своите принципи и идеи, които ще ú позволят да продължи да развива дейността на Наказателната колегия на ВКС. Сигурен съм, че безспорният авторитет и професионализъм на съдия Галина Захарова ще мотивират колегите в стремежа им към прозрачно, справедливо и ефективно правосъдие.“

Предстои кандидат за нов заместник да издигне председателят на ВАС Георги Чолаков на мястото на Надежда Джелепова. Във Върховния административен съд зам.-председателите са двама, другият е Мариника Чернева. А в пространството витаят различни имена за мястото на Джелепова.

About De Fakto

Проверете също

Заради административен произвол съдът отмени глоба от 1000 лв. на Елена Фичерова, наложена от Сотир Цацаров

Софийският районен съд отмени наказателно  постановрение за глоба от 1000 лева глоба на Елена Фичерова, …

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.