Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов предлага Галина Захарова за свой заместник

Лозан Панов предлага Галина Захарова за свой заместник

Defakto.bg

Наказателният съдия Галина Захарова да стане зам.-председател на Върховния касационен съд и да оглави Наказателната колегия. Това е предложението на Лозан Панов, което трябва да бъде гласувано от ВСС.

Захарова, в момента председател на Второ наказателно отделение, трябва да заеме мястото на отиващата в КС Павлина Панова. А кандидатурата й е била одобрена от пленума на ВКС днес с 60 гласа „за“ срещу 1 „против“, след изслушване. Това предвижда новата процедура по Закона за съдебната власт, като част от съдийското самоуправление.

Галина Захарова е известен съдия, беше и член на ВСС в преден състав. Тя и друга върховна съдийка Капка Костова станаха първите – и единствени засега – кадровици, дали оставка от съдебния съвет в знак на несъгласие с политиката на мнозинството.

Председателят на ВКС има тримата заместници, по един начело на трите колегии. Тази година за зам.-председател, ръководещ Гражданската колегия, бе избрана Светла Димитрова (преди това бе Красимир Влахов). Зам.-председател, начело на Търговската колегия, е Дария Проданова.

От ВКС съобщават:

„Съдия Захарова има над 30 години юридически стаж – изцяло в органите на съдебна власт. Тя започва кариерата си като стажант съдия в Софийския градски съд и е последователно младши съдия в този съд, районен съдия, а впоследствие и заместник-председател на Пети районен съд, съдия и заместник-председател на Софийския градски съд, съдия и заместник-председател на Софийския апелативен съд, а от 2013 г. е съдия във Върховния касационен съд, като от една година е председател на Второ наказателно отделение. В периода 2007 – 2011 г. тя е член на Висшия съдебен съвет. Лектор е в редица обучения, организирани от Националния институт на правосъдието.

В предложението на председателя на ВКС до Пленума на съда се казва: „Убеден съм, че отличната професионална квалификация на съдия Захарова е предпоставка да бъдат запазени високото качество на работата и екипността, създадени в Наказателната колегия. Дългогодишният ú юридически опит като съдия и заместник-председател на три съдилища и като член на ВСС е свидетелство за нейните организаторски качества, отговорност, независимост и справедливост, както и умение да отстоява своите принципи и идеи, които ще ú позволят да продължи да развива дейността на Наказателната колегия на ВКС. Сигурен съм, че безспорният авторитет и професионализъм на съдия Галина Захарова ще мотивират колегите в стремежа им към прозрачно, справедливо и ефективно правосъдие.“

Предстои кандидат за нов заместник да издигне председателят на ВАС Георги Чолаков на мястото на Надежда Джелепова. Във Върховния административен съд зам.-председателите са двама, другият е Мариника Чернева. А в пространството витаят различни имена за мястото на Джелепова.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.