Последни новини
Home / Законът / Манолова: Засилва се практиката чрез един закон да се променят множество други и да се заобикаля общественото обсъждане

Манолова: Засилва се практиката чрез един закон да се променят множество други и да се заобикаля общественото обсъждане

Defakto.bg

Той (финансовият министър) изглежда интелигентен човек, абсурдно е да каже, че ползвам автомобил като такси, за мен колата е работно време

Идната седмица Омбудсманът  организира приемна във влака София – Варна

Засилва се практиката през законите за бюджета да се променят множество други закони без обществено обсъждане, което създава непредвидимост и несигурност у гражданите. Това заяви  пред БНТ омбудсманът Мая Манолова по повод приемането на бюджета за 2019 година.

Тя даде  пример – през закона за Здравната каса се променят 16 други закона. През държавния бюджет се променят 11 други закона, каза Манолова. Тези практики ги е имало и преди, но сега се увеличават, каза омбудсманът.

 По думите ѝ промени в Закона за държавния служител ще оставят без работа няколко хиляди души от 1 януари, защото за предсрочно пенсиониралите се служители на МВР, на отбраната и в други сфери с ранно пенсиониране се въвежда несъвместимост.

Демографската криза е проблемът на проблемите в България, смята Мая Манолова. Тя твърди, че няма промяна при социалните плащания, свързани с отглеждането на деца.

„В Закона за семейните помощи средномесечният доход, до който се предоставят месечни помощи, остава същия – 450 лв. Остават същите и детските надбавки – 40 лв. за първо, 90 лв. за второ, 135 лв. – за трето, които са крайно недостатъчни“, каза тя.    По повод продължаващите протести с искания вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка след нападките му срещу майки , Манолова каза, че се интересува да бъде решен проблемът на майките и на хората с увреждания.

Омбудсманът коментира също, че: „Единствената реформа в бюджета на Националната служба за охрана /НСО/ се изразява в отнемането на автомобила на омбудсмана. Всеки може да
погледне Параграф 14. Аз не бих повдигнала тази тема, не съм я повдигала до момента, изглежда ми прекалено дребна на фона на проблемите, които имат гражданите.“   Така тя отговори на въпрос за решението на властта да я остави от догодина без служебен работен автомобил и шофьор на НСО.   Манолова подчерта, че по този повод са й се обадили десетки хора, както приятели, така и непознати, които са предложили да я возят безплатно, включително и заместник-омбудсманът на Македония, който е на посещение у нас.

Аз обмислям дали, ако това е толкова сериозен проблем, да не се откажа предварително. Мога например да ползвам и обществения транспорт. Следващата седмица трябва да бъда във Варна. Ще пътувам до там с влак. Вярно е, че ще ми отнеме доста часове, но ще направя приемна докато пътуваме, ще обявя предварително в колко часа на коя гара ще е влакът и хората ще се качват, за да споделят проблемите си“, каза още Манолова.

( Разписанието на влака, деня и купето за приемна на Омбудсмана тук: http://razpisanie.bdz.bg/SearchServlet?action=listTrainStops&trainnum=2601&date=06/ 11/2018/ Телефон за записване за приемната: 02 81 06 955.)
Не знам какво да правя с парите, които ще дадат хората за билети, може би да ги пратя на финансовия министър, все пак, да ги осребри, защото това ще оскъпи услугата“, допълни тя.

След приемната във влака в 15.30 ч. тя ще се срещне с  бивши служители на фалиралата авиокомпания „Ер Виа“ във връзка с неизплатените им заплати в Областна администрация Варна – ул. Преслав № 26.  По-късно омбудсманът ще разговаря с ръководствата на Окръжния и Районния съд във връзка с предложенията за създаване на специализирани съдебни състави и щадящо правосъдие по отношение на деца в родителски конфликт.

Пред БНТ Мая Манолова подложи на съмнение казаните пред bTV  думи на финансовия министър Владислав Горанов, че омбудсманът използва работния автомобил на НСО като скъпоструващо такси.
Той изглежда интелигентен човек, изглежда, разумен човек, това е абсурдно изказване, защото за мен автомобилът е работно средство, с което успявам да се отзова бързо при гражданите, които го очакват от мен”, допълни Манолова.
Омбудсманът изрази разочарованието си от политиците, които се опитват да й пречат да си върши работата.  „Губи се много излишна енергия да се чудят какво да измислят, за да не съм при хората на терен. Но нали сте наясно, че аз със служебен автомобил, с обществен транспорт, с градски транспорт, с влак, моята работа ще си я свърша и никой не може да ме спре”, отсече общественият защитник.
Попитана дали обмисля да прави политическа кариера, или да се кандидатира за някой пост, Манолова беше категорична, че никога действията й не са били на тъмно, тайно, зад кадър или непрозрачно и ако реши да се кандидатира за някой друг пост в държавата, ще го обяви публично.
„В момента имам още две години мандат. Две години хората очакват от мен  да решавам техните проблеми. Това правя всеки ден и всяка минута, заключи Манолова.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.