Последни новини
Home / Законът / Преди клетвата в КС – златни отличия за Павлина Панова и Надежда Джелепова

Преди клетвата в КС – златни отличия за Павлина Панова и Надежда Джелепова

Defakto.bg

Зам.-председателите на двете върховни съдилища ВКС и ВАС – Павлина Панова и Надежда Джелепова да бъдат наградени с личен почетене знак – първа – степен – златен. Това предлагат двамата председатели Лозан Панов и Георги Чолаков, съдийската колегия на ВСС трябва да вземе решението във вторник.

Инициативата идва след избора на Панова и Джелепова за конституционни съдии, осъществен миналия петък от Общото събрание на ВКС и на ВАС. Те, заедно с избраника на парламента Красимир Влахов и на президента – Атанас Семов, ще положат клетва в КС на 13 ноември. Днес в „Държавен вестник“ излезе указът на Румен Радев за назначаването на Семов, както и решението на общото събрание на върховните съдилища.

Павлина Панова и Надежда Джелепова

За това във вторник колегията на ВСС ще гласува освобождаването на Панова и Джелепова като магистрати. Те обаче могат да се върнат във върховните съдилища след приключването на 9-годишния мандат в КС.

Още една оставка в СГС

Във вторник кадровиците ще разгледат и нова оставка от член на ръководството на Софийския градски съд. След като на 11 октомври колегията гласува освобождаването на Радостина Данаилова като зам.-председател на СГС по нейно желание, сега такава молба е подала и Мина Мумджиева. Като зам.-председател тя дава или отказва да даде разрешения за ползване на спецразузнавателни средства.

След напускането на Мумджиева, във временния управленски екип на СГС ще остават и.ф. председателят Десислава Попколева (останала първа под чертата в конкурса за Гражданската колегия на ВКС) и заместниците Даниела Борисова (начело на наказателното отделение) и Албена Ботева (на гражданското отделение).

Предстои ВСС да направи втори опит за избор на титулярен председател на СГС измежду Евгени Георгиев от съда и Алексей Трифонов от САС.

About De Fakto

Проверете също

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.