Последни новини
Home / Законът / Петко Петков: Търси ли се истината за „схемата“ с гражданството? Може да е само размахване на пръст

Петко Петков: Търси ли се истината за „схемата“ с гражданството? Може да е само размахване на пръст

Defakto.bg

Напълно е възможно чрез разследването за търговия с българско гражданство днес (корупционна афера без аналог, по думите на Иван Гешев – б.р.) да не се търси разкриване на обективната истина, а да бъдат държани политическите фигури в някаква форма на зависимост. Това предположи бившият зам.-правосъден министър, настоящ съдия Петко Петков пред БНР. Той бе в Министерството на правосъдието в екипа на Христо Иванов, при служебния кабинет на Близнашки и при „Борисов“ -2 (но не през целия мандат, екипът напусна с оставки).

Петков, в чийто ресор като зам.-министър бе и гражданството, бе категоричен – сигналите за драстични нарушения при издаването на свидетелства за български корени на кандидатите, които искат да ползват облекчената процедура за гражданството, са отдавна. Те изрично бяха установени и с мащабна проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) преди цели пет години. Тогава включително излизаха и фотосите на човек с очевидно неславянска външност и име, но с тапия, че е потомък на българи. А доказателства за стартиране на наказателно производство се появиха едва сега.

„Проверката на ВАП беше факт през 2014 г., когато отидох в Министерството на правосъдието. След това направихме всичко възможно да информираме отново и главния прокурор, и вицепремиера, в чийто ресор попадаше ДАБЧ, и Инспектората на МС. В крайна сметка нито един от тези сигнали не доведе до нещо съществено, защото схемата очевидно е продължила и 4 години по-късно тя още е факт“, каза днес Петков. Според него през онзи период не е имало политическа воля разследването да бъде доведено до край. „Доколкото си спомням доклада на ВАП множество кандидати за българско гражданство бяха дали един и същи адрес за контакти в страната и той беше на  централата на ВМРО в София“, напомни бившият зам.-министър. Поясни: той самият доказателства за корупция няма, но всички факти навеждат на подобно обяснение.

На въпрос защо „се събудихме“ изведнъж за ставащото в ДАБЧ и дали причината не е в поредния европейски мониторингов доклад, който чакаме на 13-ти ноември, както и в „проблемите“ в коалиционния партньор в управлението, Петков отговори:

„Можем да открием съвсем други подбуди от тези да се разкрие една корупционна схема. Ситуацията в управляващата коалиция, поне на мен като гражданин, ми изглежда такава, че трябва да се осигури балансьор между господата Волен Сидеров и Валери Симеонов и господин Каракачанов, който е част от Обединените патриоти, е най-възможният балансьор. А всички погледи в момента заради това разследване са насочени към него. Напълно е възможно чрез това разследване да не се търси разкриване на обективната истина, а да бъдат държани политическите фигури в някаква форма на зависимост“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.