Последни новини
Home / Законът / Петко Петков: Търси ли се истината за “схемата” с гражданството? Може да е само размахване на пръст

Петко Петков: Търси ли се истината за “схемата” с гражданството? Може да е само размахване на пръст

Defakto.bg

Напълно е възможно чрез разследването за търговия с българско гражданство днес (корупционна афера без аналог, по думите на Иван Гешев – б.р.) да не се търси разкриване на обективната истина, а да бъдат държани политическите фигури в някаква форма на зависимост. Това предположи бившият зам.-правосъден министър, настоящ съдия Петко Петков пред БНР. Той бе в Министерството на правосъдието в екипа на Христо Иванов, при служебния кабинет на Близнашки и при “Борисов” -2 (но не през целия мандат, екипът напусна с оставки).

Петков, в чийто ресор като зам.-министър бе и гражданството, бе категоричен – сигналите за драстични нарушения при издаването на свидетелства за български корени на кандидатите, които искат да ползват облекчената процедура за гражданството, са отдавна. Те изрично бяха установени и с мащабна проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) преди цели пет години. Тогава включително излизаха и фотосите на човек с очевидно неславянска външност и име, но с тапия, че е потомък на българи. А доказателства за стартиране на наказателно производство се появиха едва сега.

“Проверката на ВАП беше факт през 2014 г., когато отидох в Министерството на правосъдието. След това направихме всичко възможно да информираме отново и главния прокурор, и вицепремиера, в чийто ресор попадаше ДАБЧ, и Инспектората на МС. В крайна сметка нито един от тези сигнали не доведе до нещо съществено, защото схемата очевидно е продължила и 4 години по-късно тя още е факт”, каза днес Петков. Според него през онзи период не е имало политическа воля разследването да бъде доведено до край. “Доколкото си спомням доклада на ВАП множество кандидати за българско гражданство бяха дали един и същи адрес за контакти в страната и той беше на  централата на ВМРО в София”, напомни бившият зам.-министър. Поясни: той самият доказателства за корупция няма, но всички факти навеждат на подобно обяснение.

На въпрос защо “се събудихме” изведнъж за ставащото в ДАБЧ и дали причината не е в поредния европейски мониторингов доклад, който чакаме на 13-ти ноември, както и в “проблемите” в коалиционния партньор в управлението, Петков отговори:

„Можем да открием съвсем други подбуди от тези да се разкрие една корупционна схема. Ситуацията в управляващата коалиция, поне на мен като гражданин, ми изглежда такава, че трябва да се осигури балансьор между господата Волен Сидеров и Валери Симеонов и господин Каракачанов, който е част от Обединените патриоти, е най-възможният балансьор. А всички погледи в момента заради това разследване са насочени към него. Напълно е възможно чрез това разследване да не се търси разкриване на обективната истина, а да бъдат държани политическите фигури в някаква форма на зависимост“.

About De Fakto

Проверете също

Лиляна Деянова търси нови защитници, адвокати не искат да се явяват пред специализираните съдилища

Разпоредителното заседание по делото срещу Лиляна Деянова, нейния съдружник Мартин Димитров, брат й Александър Деянов …

Последно: Четирима съдии ще правят анализ на спецправосъдието. Но имат въпроси към ВСС

Съдийската колегия намали състава на комисията, която трябва да анализира работатта на специализираното правосъдие, откакто …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.