Последни новини
Home / Законът / Махат новия шеф на затворите чрез законови промени?

Махат новия шеф на затворите чрез законови промени?

Defakto.bg

Няма такава опасност, реагираха от МП

Новият главен директор на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) Васил Миладинов, назначен миналата година след скандалното бягство на въоръжените Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор, може да се раздели с поста. Но не заради тежки инциденти или несправяне с работата, а благовидно и невинно – заради нови изисквания на закона.

Предположението избуява след внесени предложения от депутата от ГЕРБ Иглика Иванова-Събева от правната комисия. Използвана е техниката за „поправки в поправките“ – в случая госпожа Събева на 2 ноември е инициирала добавки в Закона за изпълнение на наказанията чрез преходни разпоредби в обобщения проект за Наказателния кодекс (НК), минал вече на първо четене.

По-късно, в разговор с Де факто, правосъдният министър Цецка Цачева бе категорична – главен комисар Миладинов не е „прицел“ на поправките и не е застрашен (какво каза министърът – виж тук).

Иглика Иванова-Събева

Какво конкретно предлага депутатът от ГЕРБ? В Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража изрично да се запишат основанията за прекратяване на правомощията на главния директор на ГДИН. А сред тях са придобиването на право на пенсия по специалния ред, включително за служителите в ГДИН – те напускат системата при навършване на 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж. Както и вече упражнено право на ранно пенсиониране – до края на 2015 г. тези служители можеха да се пенсионират при наличие на 27 години общ осигурителен стаж и 18 години първа категория по Закона за МВР, без значение от възрастта. Повечето от тях се възползваха от възможността и продължиха да работят в системата.

Текст за освобождаването на главния директор на ГДИН в специалния закон досега нямаше (основанията се извличаха от други закони). А фактът, че законодателната инициатива се появява сега, без очевидна причина и се промушва чрез друг проект, прави обосновано подозрението, че новите текстове са заради определен човек.

Като прекратяването на правомощията на главния директор на ГДИН в тези случаи не е задължително, но е възможно – стига органът по назначаването, в случая министърът на правосъдието да го поиска.

Проучване на Де факто установи, че Миладинов скоро ще навърши 51 години – то ест в близките две години не може насила да бъде пенсиониран. Най-вероятно обаче попада в другата хипотеза – вече да се е възползвал от възможността за ранно пенсиониране заради натрупан стаж, преди да бъде назначен начело на ГДИН.  Преди това той работеше в другата главна дирекция „Охрана“, бе и неин зам.-шеф.

През лятото за бъдещ шеф на затворите упорито се спрягаше бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев, който ще остане в аналите с репликата за „абсолютния престъпник“, отправена към бившия военен министър Николай Цонев при показния му арест в болничен коридор. Цонев, впрочем, бе оправдан на всички инстанции, а ВКС определи това дело като класическа „провокация към подкуп“. Дали Василев е новият кандидат, предстои да видим. Може да е и друг.

Поправките и мотивите

В чл. 13, ал. 3 от Закона за изпълнение на наказанията да се запише, че правомощията на главния директор на ГДИН се прекратяват: по взаимно съгласие; по негово искане, ако след признаването на уволнението му за незаконно не се яви на работа в 14-дневен срок; когато длъжността трябва да бъде освободена за връщане на незаконно уволнен; когато не може да изпълнява задълженията си повече от 6 месеца; при неизпълнение на изисквания по Закона за МВР – влязла в сила ефективна присъда или лишаване от право да заема определена длъжност, загуба на допуск до класифицирана информация и др.; при установяване на конфликт на интереси; при навършване на 60 г. (пределната пенсионна възраст за държавните служители в МВР). Както и: ако е придобил право на пенсия по чл. 68, 69, 69б от Кодекса за социално осигуряване; когато вече му е отпусната пенсия, както и когато служебното правоотношение е възникнало, след като назначеният държавен служител е придобил и упражнил правото си на пенсия.
Другата добавка е в създаването на нов чл. 250а, който казва, че: Надзорно-охранителният състав в местата за лишаване от свобода конвоира загворниците и задържаните  само от и до затворническите общежития, поправителните домове, работните обекти и лечебните заведения по нареждане на началника на затвора, поправителния дом, общежитието, на арестите в съответната териториална служба. Организацията и редът за осъществяване на конвойната дейност се определят с инструкция на министъра на правосъдието.
В мотивите към проекта нуждата от специален текст за освобождаването на главния директор на ГДИН е обяснена лаконично: цели усъвършенстване на правната уредба, касаеща възможностите за прекратяване на служебното правоотношение на висша ръководна длъжностт в ГДИН. И още: „Създава се и специална регламентация, която да урежда липсващи в момента случаи от практиката при прекратяване на служебното правоотношение на главния директор, като орган на изпълнителната власт, изпълняващ функциите си в името на обществения интерес„.
Междувременно дела срещу уволнението си води бившият главен директор на ГДИН Гергана Георгиева, освободена в края на 2017 г. заради несъвместимост. Следващият директор Свилен Цветански напусна с оставка след бягството на Пелов и Колев.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Един коментар

  1. Ангел Илиев

    Тия гимнастики , че поправката не е заради Васил да ги разказват в някоя детска градина. Просто той е чужд за създадената стройна корупционна система в местата за лишаване от свобода. А той не е в схемата им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.